Danıştay savcısı: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı

Danıştay savcısı: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı
Mütalaasını açıklayan Danıştay savcısı, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı" dedi. Savcı, kararın iptal edilmesi yönünde görüş beyan etti.

Danıştay 10. Daire, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının iptali istemiyle açılan davaları bugün esastan görüşüyor.

Mütalaasını açıklayan Danıştay savcısı Aytaç Kurt'un, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuka aykırı" dediği belirtildi. Kararın iptal edilmesi yönünde görüş beyan eden savcı, 'TBMM'nin onayına bağlı bir uluslararası sözleşmenin kaldırılmasının da, yine TBMM'nin tasarrufuyla mümkün olabileceği'ni belirtti.

Mütalaada ayrıca Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilen sözleşmenin onayına ilişkin kanunun TBMM tarafından yürürlükten kaldırılmamış olması ve Cumhurbaşkanı kararı alınmadan önce, sözleşmenin sona erdirilmesine dair TBMM'den yeni bir kanun çıkartılmamış olması nedeniyle, yetkide ve usulde parallelik ilkesi uyarınca hukuka uygun olmadığı görüşüne yer verildi.

Savcının fesih kararının iptalini talep etmesi sonrası duruşma ererken, kararın daha sonra tebliğ edilecek.

Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazıcı ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açtığı davaların da aralarında bulunduğu 10 dosyanın bugün karara bağlanması bekleniyor. Duruşmaya 1000'den fazla avukatın katılıyor.

ARBEDE SONRASI GİRİŞLERE İZİN VERİLDİ

Duruşma öncesinde salona alınmayan kadınlara polisten engelleme geldi. Arbedenin ardından kadınların kontrollü şekilde salona girişi sağlandı.

danistay-polis.jpg

Duruşmada çıkacak karar, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kritik önem taşıyor. Duruşmaya katılmak için 1000'i aşkın avukat yetki belgesi alırken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile çok sayıda baro, kadın örgütleri, siyasi partiler ile meslek kuruluşları da duruşma için çağrıda bulundu.

HEYET BAŞKANI: DANIŞTAY TARİHİNİN EN KALABALIK DURUŞMASI

Duruşmayı izleyen avukatlardan Tuba Torun, Danıştay heyet başkanının “Sanıyorum Danıştay tarihinin en kalabalık duruşması” dediğini belirtti. Torun, Twitter paylaşımında "İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak üzere ülkenin her yanından gelen avukatlar salonu doldurdu. 1.000 avukata yakınız. Danıştay heyet başkanı “Sanıyorum Danıştay tarihinin en kalabalık duruşması” dedi" ifadelerini kullandı.

Ayrıntılar geliyor...

Gündem