'Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşar' tezi çöktü

'Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşar' tezi çöktü
Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığına dair yaygın inanış doğru olmayabilir. 199 ülkede kadınlar ile erkeklerin yaşam sürelerini 200 yıl geriye dönük olarak inceleyen araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan uzun yaşama olasılığının ülkeden ülkeye değiştiğini saptadı.

Danimarka'da yapılan yeni bir araştırma, kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığına dair yaygın inanışın doğru olmayabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, "Kadınlar mı erkekler mi daha uzun yaşar?" sorusuna yanıt ararken, yaşam süresinin ülkelerin kendi içlerinde hesaplanması gerektiğine ve tüm dünya için bir genelleme yapılamayacağı sonucuna vardı.

Araştırmada, 199 ülkede kadınların ve erkeklerin 200 yıl boyunca kayıtlara geçmiş yaşam sürelerine dair veriler incelendi. Araştırmacılar, özellikle de evli ve üniversite mezunu olan erkeklerin, kadınlardan daha uzun yaşama olasılığının yüksek olduğunu saptadı.

BMJ Open dergisinde yayımlanan araştırmada, "Evli olan ve üniversite diploması bulunan erkeklerin, evli olmayan veya lise diploması bulunmayan kadınlardan daha uzun yaşama olasılığı yüksek" denildi. Araştırmacılar, bir erkeğin bir kadından daha uzun yaşama olasılığının yüzde 25-50 aralığında olduğunu hesapladı. Gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan daha uzun yaşama olasılığının 1970'lere kadar azaldığı ancak bu tarihten sonra tüm ülkelerde bu olasılığın yeniden arttığı tespit edildi.

Araştırmada, kadın ve erkeklerin yaşam süreleri arasındaki farklılıkların ülkelere göre ayrı ayrı hesaplanmasının daha doğru olacağını, genellemeye dayalı olan ve "Erkekler kadınlar kadar uzun yaşamaz" sonucunu doğuran yorumların "basite indirgeyici" olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, "Erkeklerin beklenen yaşam süresinin genel olarak kadınlarınkinden daha düşük olmasına ve her yaşta erkek ölüm oranlarının daha yüksek olmasına rağmen, erkeklerin kadınlardan daha uzun yaşama olasılığı yüksek" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya