Kadınlardan Pınar Gültekin davasında 'haksız tahrik indirimi' protestosu: Katillere gerçek cezalar vermek zorundasınız

Kadınlardan Pınar Gültekin davasında 'haksız tahrik indirimi' protestosu: Katillere gerçek cezalar vermek zorundasınız
İstanbul'da ve İzmir'de kadınlar, Pınar Gültekin cinayeti davasında, sanık Cemal Metin Avcı’ya verilen cezada 'haksız tahrik indirimi' yapılmasını protesto etti.

Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi bir grup kadın, bugün İstanbul’un Kadıköy’de, Pınar Gültekin’i öldürmek suçundan yargılanan Cemal Metin Avcı’ya 'haksız tahrik indirimi' uygulanarak 23 yıl hapis cezası verilmesini protesto etti.

Üniversiteli Feminist Kolektif’in sosyal medya hesabında, protestoya ilişkin görüntüler, şu açıklamalarla paylaşıldı:

“Üniversiteli kadınlar olarak Kadıköy sokaklarından haykırıyoruz, katledilen kadınlar isyanımızdır! Kadınları değil katilleri koruyan, Cemal Metin Avcı’yı cezalandırmayan erkek devlet esas faildir!”

“Erkek devlet, Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’yı ‘haksız tahrik’ indirimi diğer failler ise beraatle ödüllendirdi! Üniversiteli kadınlar olarak sesleniyoruz; Erkek yargı, yakanızdayız!”

İZMİR'DE PINAR GÜLTEKİN PROTESTOSU

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Pınar Gültekin'in katledilmesine ilişkin davada çıkan kararı ve katile verilen 'haksız tahrik' indirimini protesto etti.

Karşıyaka Çarşı girişinde toplanan kadınlar “Erkek Yargı Katillerin Suç Ortağı! Mücadelemizden Vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşıyarak İZBAN İstasyonu’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık “Erkek değil, gerçek adalet”, “Pınar Gültekin isyanımızdır” ve “Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” sloganları atan kadınlara Karşıyakalılar da destek verdi.

"KATİLE YARDIM EDENLER BERAAT ETTİ"

Yürüyüşün ardından açıklama yapan kadınlar, Pınar Gültekin davasının 13'üncü duruşmasında çıkan karara dikkat çekerek, Cemal Metin Avcı’ya verilen müebbet hapis cezasının haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla düşürüldüğünü belirtti. Katile yardım eden kardeşi Mertcan Avcı ve diğer faillerin ise beraat ettiğini dile getiren kadınlar, “Bugün erkek adaletin korunaklı adliye saraylarından kadın katilleri için verdiği bu kararlar, sokakta gezen diğer potansiyel katillere, kadın düşmanlarına cesaret veriyor” dedi.

"KATİLLERE CAYDIRICI, GERÇEK CEZALAR VERMEK ZORUNDASINIZ"

Kadınların açıklaması şöyle devam etti: “Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz: Kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz. Sizin bugün biz kadınlarla dalga geçer gibi, katil Cemal Metin Avcı’ya verdiğiniz 23 yıllık hapis cezasını asla tanımıyoruz. Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz.” (ANKA-Gerçek Gündem)

Kadın