Kahramanmaraş depreminden sonra çocukların ailelerine ‘Deringörü’yle ulaşılıyor

Kahramanmaraş depreminden sonra çocukların ailelerine ‘Deringörü’yle ulaşılıyor
Kahramanmaraş depremlerinden sonra ailesinin kaybettiği çocuklar devlet korumasında tutuluyor. Şimdiye dek 'Deringörü' yazılımıyla 114 çocuk ailesine teslim edildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bazı aileler ve çocukları ayrı düştü. Hastaneye kaldırılan ve ailesi bilinmeyen çocukların ebeveynlerini bulmak için devlet harekete geçti.

Resmi verilere göre dün akşam itibariyle depremin ardından devletin korumasındaki 1.362 çocuktan 369'u, kimlik tespiti yapılarak ailelerine verildi. Bazı çocukların kimlikleri tespit edilemedi.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi'nin (BİLGEM) daha önce emniyet ve benzeri kurumlar tarafından kullanılan 'Deringörü' yüz tanıma ve eşleştirme yazılımı, refakatsiz depremzede çocukların ailelerine kavuşturulması için kullanılmaya başlandı.

Fotoğraflar eşleştiriliyor

Enkazdan çıkarılan ve çeşitli nedenlerden dolayı kendini ifade edemeyen kimliği belirsiz çocukların fotoğraflarının yer aldığı bilgilerden oluşan veriler ile gelen kayıp ihbarlarındaki çocukların fotoğraflarındaki veriler eşleştiriliyor. Belirli bir güvenilirlik seviyesinin üzerine çıkan eşleşmeler, inceleme altına alınarak refakatsiz çocukların kimliği tespit ediliyor.

114 çocuğa kimlik tespiti

TÜBİTAK Bilgem Veri Kıymetlendirme Bölüm Sorumlusu Gökhan Özbulak şu ana kadar 114 çocuğun kimlik tespitinin yapıldığını, amaçlarının 1999 Gölcük depreminde yaşanılan kayıp çocuk vakalarının önüne geçmek olduğunu belirtti.

Özbulak sisteme yüklenen fotoğrafların belirli bir güvenilir eşiğinin üzerine çıktıktan sonra ikinci aşamaya geçildiğini ifade ederek şunları söyledi: "İki aşamalı bir süreç var. Vatandaşlarımız ihbarlarını bakanlıklarımıza iletiyor ve bu süreçte çocuklarımıza ait bilgileri sağlıyorlar. Bunların arasında çocuklarımızın fotoğraflarını istiyoruz ve elde edilen fotoğraflar sistemimize aktarılıyor. Bu fotoğraflardan biyometrik veri üretiliyor ve veri tabanında eşleştirmek üzere saklanıyor. Eşleştirme sağlanması durumunda karşılaştırma yapılıyor. Güvenilir bir eşiğin üzerinde tespit bulunursa 'Çocuğumuz bulundu' diye geri dönüş yapıyoruz."

17 Ağustos 1999 depreminde bazı çocukların kaybolduğuna da değinen Özbulak, şöyle konuştu: "Sisteme görüntüler yükleniyor, eşleştirmeler yapılıyor aktif olarak kullanmaya ve çocuklarımızı tespit etmeye devam ediyoruz. Geçmişte 1999 Gölcük depremine yaşadığımız çocuklara yönelik kayıp vakalarda, kayıp çocukların yıllarca bulunamamasının önüne anlık olarak çocukları bularak geçmiş olacağız." (DHA)

Gündem