Kaliforniya 'insan gübreleştirmeyi' yasallaştırdı

Kaliforniya 'insan gübreleştirmeyi' yasallaştırdı
ABD'nin Kaliforniya eyaleti, "insan gübreleştirme" olarak bilinen ve savunucularının cenazelerin karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olacağını söylediği defin işlemini yasallaştırdı.

İnsan gübreleştirmede ceset, talaş gibi biyolojik olarak çözünebilen malzemelerle doldurulmuş yeniden kullanılabilir paslanmaz çelik bir kaba konuyor. 30 ila 45 gün sonra, ceset tamamen çözünerek besin açısından zengin toprağa dönüşecek ve diğer kullanımların yanı sıra sevdiklerine verilebilecek veya arazi koruma çabalarına bağışlanabilecek.

Ölü yakmanın tersine atmosfere karbon salımını önlüyor ve geleneksel bir defin işleminin aksine, herhangi bir mumyalama kimyasalı veya parçalanamayan çözünmeyen tabutların gömülmesini içermiyor.

Yasa tasarısının yazarı, meclis üyesi Cristina Garcia yaptığı açıklamada, "Meclis Yasa Tasarısı 351, Kaliforniya sakinleri için daha çevre dostu ve defin için başka bir seçenek sunacak" dedi. Colorado, Oregon ve Vermony gibi diğer eyaletler bu uygulamaya halihazırda izin veriyor. Bazı dini gruplar, ahlaki sorunları gündeme getirdiğini savunarak insan gübreleştirmeye karşı çıkıyor.

Kaliforniya Katolik Konferansı, SF Gate'e yaptığı açıklamada, insan gübreleştirmenin "ölen kişiden talihsiz bir ruhani, duygusal ve psikolojik uzaklaşma" yarattığını söyledi.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Yaşam