Kaliforniya'da, seks sırasında rıza dışı prezervatif çıkarmak suç kapsamına alındı

Kaliforniya'da, seks sırasında rıza dışı prezervatif çıkarmak suç kapsamına alındı
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom geçen hafta, meclisten geçen yasayı imzaladı ve rıza olmadan prezervatif çıkarmayı (stealthing) cinsel istismar suçu kapsamına alındı.
Amerika'da Kaliforniya eyaletinde prezervatifin ilişki sırasında gizlice çıkarılması suç kapsamına alındı. BBC Türkçe'deki habere göre  Kaliforniya Valisi Gavin Newsom geçen hafta, meclisten geçen yasayı imzaladı ve rıza olmadan prezervatif çıkarmayı (stealthing) cinsel istismar suçu kapsamına alındı. Yasa teklifini yapan meclis üyesi Cristina Garcia, "Bunun sadece ahlaksız bir hareket olmadığını aynı zamanda suç olduğunu da resmileştirmek istedik" diyerek yasanın özünü anlatıyor. Garcia, 2017 ve 2018 yıllarında benzer yasa tasarısı önerilerini teklif olarak California meclisine getirmiş ancak bu tasarılar yasalaşmamıştı.

Karşı oy olmadan meclisten geçen yasa ile suçu işleyen kişilere tazminat davası açılabilecek. Ancak ceza davası açılamayacak.

BBC'ye yasa ile ilgili konuşan Garcia, "Ben halen bunun ceza yasası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer karşılıklı rıza bu şekilde de ortadan kalkarsa, bunun anlamı tecavüz ya da cinsel saldırı değil midir?" değerlendirmesini yapıyor.

Garcia, konuyu meclis gündemine getirmeye, Yale Hukuk Fakültesi öğrencisi Alexandra Brodsky'nin 2017 yılında konu ile ilgili yaptığı çalışmayı okuduktan sonra karar verdi. Brodsky aynı zamanda "stealthing" terimini de yaygın kullanıma sokan isim olarak görülüyor.

Dünya