Kaliteli bir uykunun 5 altın kuralı

Kaliteli bir uykunun 5 altın kuralı
Kaliteli bir uyku için uyku hijyeninin sağlanması gerektiğini söyleyen Dr. Meryem Yıldız Ayvaz, "Odanın ısısını ve ışığını düzenlemeli, gürültüye dikkat etmeliyiz. Yatak sadece uyku için kullanılmalı, telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar yatakta kullanılmamalı. Uykusuzluk, İlerleyen zamanlarda kalp ve damar hastalıkları, obezite ya da diyabet gibi çok ciddi kronik hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir" dedi.

Uyku kalitesini artırmak için uyku hijyeninin sağlanması gerektiği söyleyen İstanbul Kent Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Meryem Yıldız Ayvaz, "Uyku hijyeni temelde uyku kalitesini artırmak için ya da sağlıklı bir uyku süreci geçirmek için yaptığımız bütün uygulamaları kapsayan bir süreçtir. Uyku hijyeni sağlamak için aslında çevresel faktörlerden başlamak gerekiyor" diyerek önerilerde bulundu.

"Teknolojik cihazlar yatakta kullanılmamalı"

"Uyumadan önce odanın ısısını ve ışığını düzenlemeli, gürültüye dikkat etmeliyiz" diyen Dr. Öğretim Üyesi Meryem Yıldız Ayvaz, şöyle devam etti:

* "Odanın çok soğuk veya sıcak olmaması gerekiyor.

* Telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar yatakta kullanılmamalı. * Telefona baktığımız dönemlerde gözümüzdeki retinamızdan bu bölgeye bir uyarı gidiyor.Uykudan en azından yarım saat ya da 1 saat öncesinde teknolojinin kapatılması, telefonlardan uzak durulması gerekiyor. . Çok aksiyonlu ya da kafanızı meşgul edecek tarz videolar izlediğinizde uykunuzun etkileneceğini ama daha yavaş ve sıkıcı, meditasyona yönelik bazı şeyler izlediğinizde ise uyku kalitenizin etkilenmeyeceğini gösteriyor.

* Beslenmeye dikkat etmemiz lazım. Özellikle kafeinli içecek alımının akşam üzeri 4'ten sonra sonlandırılması, çok ağır içerikli gıdaların akşam saatlerinde tüketilmemesi, sigara gibi uyarıcı maddelerin uyumadan en az 2 saat öncesinde kesilmesi gibi şeylere dikkat etmemiz lazım.

* Düzenli egzersiz yapılmasına, hafta sonları da dahil aynı saatte uyuma, aynı saatte uyanmaya dikkat etmeliyiz. Ilık bir duş ya da süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi uykuya yardımcı olan şeylerdir.

* Temelde 7-9 saat yetişkinler için uygun bir süre. Ancak süreden ziyade uykunun kalitesi daha önemli. Yani siz 9 saat uyuyup sabah kalktığınızda kendinizi hiç dinlenmemiş olarak hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda uyku hijyeninin yetersiz olduğunu ya da başka uyku bozukluklarının var olduğunu düşünebiliriz." (DHA)

Sağlık