Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan memur disiplin soruşturmaları için emsal karar

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan memur disiplin soruşturmaları için emsal karar
Kamu Denetçiliği Kurumu; disiplin dosyasındaki bilgi ve belgelerin toplantı gününde sendika temsilcine verilmesinin, hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığına, savunma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Op. Dr. Çağlar Yıldırım, Kamu Denetçiliği Kurumu'na yaptığı başvuruda; sendika üyelerinin il disiplin kurulunun asil üyesi olduğunu hatırlattı. Disiplin dosyasındaki bilgi ve belgelerin toplantı gününde sendika temsilcine verildiğini belirten Yıldırım, bunun toplantıya hazırlıklı katılmayı ve savunma hakkını engellediğini belirtti.

Makul süre tavsiyesi

Kamu Denetçiliği Kurumu 29 Kasım'da verdiği karar il disiplin kurulunda görüşülecek dosyalar hakkında anayasal dayanağı olan savunmayı eksiksiz yapmak için sendika tarafından talep edilen ek bilgi ile belgenin toplantının hemen öncesinde sendika temsilcisine teslim edilmesinde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığına karar verdi. Kurum, dosyaların idare tarafından makul süre önce sendikaya teslim edilmesi konusunda Ordu Valiliği'ne ve İçişleri Bakanlığı'na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

ombudsman-karar.jpg

Yıldırım: Karar çok olumlu

Başvuruyu yapan Op. Dr. Çağlar Yıldırım, Kamu Denetçiliği Kurumu Kararı hakkında; "Kararı çok olumlu buluyoruz. Savunma Hakkı kutsaldır. Üyelerimiz başta olmak üzere tüm kamu hekimleri ve tabii ki de tüm kamu görevlileri için bu kazanımın uygulamalarını yakından takip edeceğiz." dedi.

Hekim Birliği Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Ümit Erdem ise yaptığı açıklamada; "Hakkında disiplin soruşturması yürütülen devlet memurunun üyesi olduğu sendikanın temsilcisi veya avukatına, ilgili disiplin soruşturması dosyası, toplantıdan birkaç saat önce gösteriliyordu, dosyadan suret alma hakkı ise hiç tanınmıyordu. Artık buna son verilmelidir" dedi. Erdem bu kararı tüm Valilikler'e göndereceklerini, il disiplin kurulu toplantılarından en az 7 gün önce dosyaların suretlerini talep edeceklerini sözlerine ekledi.

*-*

Gündem