Kamuda başörtüsüne en çok karşı çıkan İyi Parti, en çok destekleyen HDP seçmeni

Kamuda başörtüsüne en çok karşı çıkan İyi Parti, en çok destekleyen HDP seçmeni
Kamu kurumlarında çalışanların başörtüsü takılabilmesine en çok karşı çıkanların İyi Parti seçmenleri olduğu, en çok destek verenlerin ise HDP seçmenleri olduğu ortaya çıktı.


MetroPoll’ün yaptığı araştırma, kamu kurumlarında çalışanların başörtüsü yasağına halkın yüzde 83'ünün karşı çıktığı, yüzde 11'inin ise desteklediğini ortaya koydu.

Araştırma, kamu kurumu çalışanlarının başörtüsü takabilmesine karşı çıkanların en çok İyi Parti seçmenleri arasında olduğunu, en çok destek verenlerin ise HDP seçmenleri olduğunu ortaya koydu.

HDP seçmeni başörtüsü özgürlüğü konusunda AKP ve Saadet gibi partileri de geride bıraktı.


‘Türkiye’nin Nabzı Şubat 2021: Başörtü Konusu’ başlıklı ankette ‘Kamu kurumlarında çalışanların başörtüsü giymesine izin verilmemelidir’ şeklinde görüşe katılıyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 83.1’i “Hayır” yanıtını verdi.

Partilere göre dağılımda ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bu cümleye katılıyorum diyen, yani kamuda başörtüsü yasağını savunanların başında İyi Parti seçmenleri geldi.  

İyi Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 17.4’ü başörtü yasağı olmasını destekledi. İyi Partililerin yüzde 75,4’ü yasağa karşı çıkarken yüzde 7,2’si “Fikrim yok / Cevap yok” dedi.


Kamu kurumu çalışanlarına başörtü özgürlüğünü savunan seçmenler arasınra ise yüzde 95 ile HDP seçmeni geldi. HDP seçmenlerinin sadece yüzde 5’i yasağı desteklerken yüzde 95’i yasağa katılmadığını söyledi. 


Buna göre HDP seçmenleri kamuda başörtüsü özgürlüğünü savunmada AKP, MHP, Saadet gibi partilerin de önünde yer aldı.

Anket sonuçlarına göre kamuda başörtüsü yasağına ilişkin seçmen eğilimleri şöyle:

Gündem