Kanada: Erzincan'daki şirket bizden değil | Ticaret Bakanlığı: Şirket Kanadalı

Kanada: Erzincan'daki şirket bizden değil | Ticaret Bakanlığı: Şirket Kanadalı
Erzincan, İliç'te yaşanan maden faciasında işletmeci Anagold firmasının kime ait olduğu tartışma konusu oldu. Kanada Büyükelçiliği, işletmeci firma ile alakalarının bulunmadığını söylerken, Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, Ticaret Bakanlığı'nın firmaya ilişkin açıklamasını paylaştı.

Erzincan'da yaşanan maden faciası sonrası, sorumluların tespiti için tüm dikkatler işletmeci firmaya çevrildi.

Çevre örgütlerinin, sivil toplumun ve hukukçuların yıllardır yaptıkları uyarılara karşın çalışmasına göz yumulan ve 4 gün önce büyük bir çökme yaşayan madenin işletmesini iki ortaklı Anagold şirketi gerçekleştiriyor.

Yüzde 80'i, SSR Mining'e ait şirketin kalan hisseleri, Çalık Holding'e bağlı Lidya Madencilik'e ait.

Kanadalı SSR Mining şirketinin ana sorumlu olarak görülmesi sonrasında ise Kanada Büyükelçiliği tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şirketin, ülkeleri ile ilgili bulunmadığı öne sürüldü.

ekran-alintisi.png

Ticaret Bakanlığı: Firma Kanadalı

Kısa Dalga yazarı, gazeteci İbrahim Ekinci, Kısa Dalga'daki yazısında bu konuya değindi. Ekinci, Büyükelçiliğin öne sürdüğü iddianın, Ticaret Bakanlığı ile çeliştiğini şu sözlerle köşesine taşıdı:

Kanada Büyükelçiliği, SSR Mining’in Kanadalı olmadığını açıklamıştı. Bu açıklama doğru değil. Aşağıdaki bilgiler Sanayi Bakanlığı’nın internet sitesinden: “Kanada Vancouver merkezli SSR Mining Inc. adlı maden şirketinin Denver merkezli Alacer Gold Corp. maden şirketini, tamamen hisse senedi karşılığı, 2,4 milyar Kanada Dolarına satın alacağı bildirilmektedir. (…) Satın almanın ardından, SSR’e bağlı Vancouver’daki bir ofisin faaliyetlerine devam edeceği ancak şirket merkezinin Vancouver’dan Denver’a taşınacağı ifade edilirken (…) SSR, 1946 yılında Kanada’da kurulmuş (…) bir şirkettir (…). Şirketin Silver Standard Resources olan adı da 2017 yılında SSR Mining olarak değiştirilmiştir.”

(Kısa Dalga)

ggcd7qcwiaav3sg-001.jpg

Gündem