Kanada’da kamyoncuların aşı zorunluluğu karşıtı eylemleri sürüyor: Başkentte olağanüstü hal ilan edildi

Kanada’da kamyoncuların aşı zorunluluğu karşıtı eylemleri sürüyor: Başkentte olağanüstü hal ilan edildi
Kanada’nın başkenti Ottawa’da 29 Ocak’ta başlayan ve halen devam eden aşı zorunluluğu karşıtı kamyoncuların eylemi, "ülke çapında ayaklanma" olarak değerlendirildi. Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson, olağanüstü hal ilan etti.

Ottawa Polis Kurulu,  29 Ocak’ta başlayan aşı zorunluluğu karşıtı kamyoncuların eylemleriyle birlikte gelişen olayları  'ülke çapında ayaklanma' ve Ottawa’yı da bu ayaklanmanın ortasında kalmış 'kuşatma altında bir şehir' olarak nitelendirdi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Ottawa Polis Kurulu Başkanı Diane Deans,  “Şehrimiz kuşatma altında. Bu grup, hükümetin her düzeyindeki yaptırım eksikliğinden cesaret alıyor. Bu grup demokrasimiz için bir tehdittir. Gördüğümüz şey, bir Ottawa şehri sorunundan daha büyük. Bu ülke çapında bir ayaklanmadır. Bu delilik. Buna son vermek için somut bir plana ihtiyacımız var” dedi.

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino da Buna bir an önce barışçıl bir çözüm bulunmalı.  Yakıt bidonları getiren insanları gördüğünüzde, tehdit edilmiş, taciz edilmiş ve saldırıya uğrayanları duyduğunuzda insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlar" ifadelerini kullandı.

Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson, şehir merkezinin "kontrolden çıktığını" belirterek, olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu. Ottawa polisi de olağanüstü hal yetkisine dayanarak, "Göstericilere maddi destek getirmeye çalışan herkes tutuklanabilir" açıklaması yaptı ve şehir merkezindeki protestoculara yakıt ve malzeme tedariki yapılmaması konusunda halkı uyardı.

Kamyoncuların protesto eylemleri için açılan ve daha sonra durdurulan bağış kampanyasına, ABD’deki grupların büyük miktarlarda bağış yaptıkları ileri sürülmüştü.

Dünya