Kanal İstanbul için ÇED olumlu raporu veren şirket İBB'nin ücretli danışmanıymış

Kanal İstanbul için ÇED olumlu raporu veren şirket İBB'nin ücretli danışmanıymış
Getireceği zararlar ile gündemden düşmeyen Kanal İstanbul'un ÇED Raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şahin'in, yaklaşık 2 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne danışmanlık hizmeti veriyormuş.

Kanal İstanbul projesinin 1595 sayfalık ÇED 'olumlu' raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik'in İBB'ye danışmanlık hizmeti verdiği ortaya çıktı.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İştirakler ve İstanbul Planlanma Ajansı Danışmanlık Listeleri 2022'de hazırlandı. 84 sayfadan oluşan listede Kanal İstanbul projesi için ÇED 'olumlu' raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şahin'in de ismi yer alıyor. Şahin, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri başlığı altında, Çınar Mühendislik adına Proje ve İş Geliştirme Müdürlüğü'nde belediyeye yaklaşık iki yıldır ücretli olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

'ÇED yöntemi tümüyle etkisiz ve yetersizdir'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı ile İstanbul Kent Konseyi’nin Kanal İstanbul Kamu Bilgilendirme Platformu’nda projenin olumsuz etkileri ve Çınar Mühendislik tarafından hazırlanan ÇED raporunun eksikliklerine yer verilmişti. Rapor şu ifadelerle eleştirilmişti: “Fiziki coğrafya, jeomorfoloji, atmosfer, hava, iklim ve iklim değişikliği konularında yapılmış herhangi bir analiz, değerlendirme ve modelleme çalışması yoktur. ÇED yöntemi tümüyle etkisiz ve yetersizdir. Milyonlarca yılda evrimleşmiş bir yeryüzü parçasının, çok özel bir coğrafi yörenin, kısacası coğrafyanın değiştirilmek istendiği böyle bir büyük projenin etkileri buradaki yöntemlerle değerlendirilemez.”

'Bağ yok' iddiası

Söz konusu olayla ilgili aranan Çınar Mühendislik’ten bir yetkili, uzun süredir İstanbul Büyükşehir Belediyesi için proje hazırladıklarını, halen devam eden projelerinin de olduğunu açıkladı. İstanbul Planlanma Ajansı (İPA) da çalışan bir yönetici ise Mustafa Şahin ile bağlarının olmadığını ileri sürdü. Danışmanlıkla ilgili açıklama yapan ancak haberde isminin yer almasını istemeyen yetkilinin iddiasına göre 2022’de onaylanan danışmanlık isim listesi, önceki yıllara ait danışmanların da yer aldığı bir liste.

'Şirket üzerinden ihale almış olabilirler'

Yetkili, “Bu bir iç doküman. Şimdiye kadar İBB’nin kimlerle çalıştığını toparlayan bir çalışmaydı. Kimler yer almış onları ortaya döktüğümüz, döktüğümüz bir çalışma. Resmi danışmanlar listesi değil” dedi. Aynı yetkiliye Çınar Mühendislik’ten bir ismin İBB ile çalıştıklarını kabul ettikleri yönünde yaptığı açıklamayı sorduğumuzda ise “Şirket üzerinden ihale almış olabilirler” diye yanıt verdi.

'Haberim yok'

İPA yetkilisinin 'geçmişe yönelik bir doküman' iddiasını doğru olup olmadığını anlamak için, listede adı geçen diğer danışman isimleri de aradık. Aranılan isimler halihazırda İBB'ye danışman olarak hizmet verdiklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ülkü Sakalar ise bu konudan haberi olmadığını, Mustafa Şahin'i ise tanımadığını söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem