Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener'den tsunami açıklaması

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener'den tsunami açıklaması
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Tsunamileri inceliyoruz. 14 farklı ülkeye uyarı verdik. 3 farklı noktada deniz seviyesindeki yükselmeleri inceledik. Gazi Mağusa'da 17 santimetre, Mersin'de 13 santimetre, İskenderun'da 13 santimetre bir dalga yüksekliği var" dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şu ana kadar 100 tane artçı deprem meydana geldiğini belirtirken "Marmara Bölgesi'nde beklenen olası bir deprem gibi Türkiye'nin her noktasında olabilir" dedi. Özener şu bilgileri verdi:

"Bizim enstitümüz içeresinde aynı zamanda tsunamileri de inceliyoruz. 14 farklı ülkeye uyarı verdik. 3 farklı noktada deniz seviyesindeki yükselmeleri inceledik. Gazi Mağusa'da 17 santimetre, Mersin'de 13 santimetre, İskenderun'da 13 santimetre bir dalga yüksekliği var. Kıyıdan bu kadar içeride olan bir tsunami etkisi yaratabiliyor.

7.4 büyüklüğündeki bir depremle karşı karşıyayız. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminin büyüklüğüne eşit bir deprem. Dolayısıyla bu coğrafyada 24 yıldır gördüğümüz en büyük depremle karşı karşıyayız.

Kahramanmaraş ve Gaziantep illeri arasında oldu ama ifade edildiği gibi 10 ili etkiledi. Sınırlarımızı aşıp Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Irak ve Suriye'de hissedilen hatta bazı yerlerde ban kaybına yol açtı." (DHA)

Gündem