Kanser hastası, SGK'ya ilaç davası açtı; öldükten sonra davayı kazandı!

Kanser hastası, SGK'ya ilaç davası açtı; öldükten sonra davayı kazandı!
Bursa'da 2018'de mesane kanseri teşhisi konup tedavisine başlanan 63 yaşındaki İrfan Uz, ilaçlarının parasını alabilmek için SGK'ya dava açtı. Mahkeme Uz ölünce sonuçlandı. İlaç bedelinin SGK tarafından ödenmesine hükmedildi.

İznik’te geçimini çiftçilikle sağlayan 2 çocuk babası İrfan Uz, 2018 yılında idrarından kan gelince hastaneye başvurdu. Tetkiklerde Uz’un 3’üncü evre mesane kanseri olduğu tespit edildi.

Kemoterapi gören ve ameliyat olan Uz, tedavi yanıt vermeyince doktorunun tavsiyesiyle immünoterapi ilacı almaya başladı.

O dönem tanesi 22 bin 500 TL olan ve yılda 17 kez kullanılan, immünoterapi ilacının SGK’nın ödeme listesinde yer almaması nedeniyle aile hem maddi hem de manevi olarak zor günler geçirdi.

İlaçları alabilmek için aile bin 800 dönümlük araziyi o dönem 110 bin liraya sattı. İrfan Uz, 3 Temmuz 2020’de ilaç bedellerinin kendisine geri ödenmesi ve ücretsiz alınabilmesi için SGK’ya dava açtı. Uz, 2021 yılı Nisan ayında hayatını kaybetti.

Devam eden davada yerel mahkeme, Uz’un lehine hüküm vererek, immünoterapi ilaçlarının bedelinin SGK tarafından ödenmesine karar verdi.

İrfan Uz’un aynı zamanda sağlıkçı olan kızı Handan Uz (42), babasının davanın sonucunu göremediğini ancak diğer kanser hastalarına umut olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Bu mücadelede bunu kazanan insanlar var. Ben de hukuki mücadeleye başladım ve avukatımız aracılığıyla SGK’yı dava ettim. Avukatım tedavinin yarısında tedbir kararı koydurdu ve SGK’ya bundan sonraki süreçte alınan ilaçları ödeme kararı çıkardı. Bu benim için çok güzel oldu çünkü elimdeki 110 bin TL bitti ve ben başka çareler aramaya başlamıştım. Devam eden süreçte ben bu ilacı 1 yıl kullandım ve yarısını tedbir kararı ile SGK yoluyla geri aldım. Ama diğer yarısını ödememek için SGK elinden geleni yapıyor. Davam karara bağlandı, ben emsal örnekleri olmasa bunu yapmazdım ama babamın sağlığında vermiş olduğu mücadeleyi, babam gittikten sonra da ağabeyim ve ben bunu sonuna kadar götürmeye uğraşacağım.” (DHA)

Gündem