Kanser hastasının mahkeme zaferi: SGK, listesinde olmayan ilacı ödeyecek

Kanser hastasının mahkeme zaferi: SGK, listesinde olmayan ilacı ödeyecek
İzmir'de 68 yaşındaki kanser hastası Nurdan Yücemen, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dava açtı. Mahkeme, yargılama sonuçlanana kadar SGK'nın ödeme listesinde bulunmayan bir ilacı karşılamasına hükmetti.

Bir yıl önce akciğer kanseri tanısı konan Nurdan Yücemen'in tedavisinde, SGK tarafından karşılanan ilaçların etkili olmadığı saptandı.

Tetkiklerin ardından Yücemen'e 'pembrolizumab' etken maddeli akıllı ilaçlardan yazıldı ancak SGK, Sağlık Uygulama Tebliği geri ödeme listesinde bulunmadığı için ilacı karşılamadı.

Ayda iki doz kullanılan ilacın 46 bin 624 liralık masrafını ödeyemeyen Yücemen, dava açarak tedavide kullanılacak başka ilacın bulunmadığını ifade etti.

İzmir 9'uncu İş Mahkemesi'ndeki dava kapsamında yargılama bitene kadar ilacın SGK tarafından karşılanması için ihtiyati tedbir başvurusu da yapıldı.

SGK PARAYI ÖDEYECEK

Mahkeme, dava sonuçlanıncaya kadar ilacın parasını SGK tarafından ödenmesine hükmederken, ihtiyati tedbir talebinin teminatsız olarak kabulüne karar verildi.

'Pembrolizumab' etken maddeli ilacın hekimin uygun gördüğü tedavi süresince, gerektiğinde sorumlusundan alınmak üzere, kesinti yapılmaksızın hastanelerin onkoloji bölümünden karşılanması kararlaştırıldı.

Kararda ayrıca Yücemen'in hastalığına ilişkin Türkiye'deki standart tedavi ilaçlarının kullanılması halinde bu durumun sağlığını bozup bozmayacağıyla ilgili değerlendirmeyi içeren tıbbi raporun alındığı tarihe kadar söz konusu ilacın parasının SGK tarafından karşılanması gerektiği belirtilerek, "Ara kararın taraflara tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi" denildi.

KANSER HASTALARINA ŞANS DOĞDU

Aukat Halil İbrahim Karaağaç, kararı şöyle yorumladı: "Bütün kanser hastalarının SGK tarafından karşılanmayan ilaçları alma şansları var. Mahkemenin kararını olumlu buluyoruz. Bir anayasa devleti olduğumuz da böylelikle tescillenmiş oldu." (DHA)

Yaşam