Kanser ilaçları gümrük fiyatlarının onlarca katına satılıyor

Kanser ilaçları gümrük fiyatlarının onlarca katına satılıyor
Gazeteci Murat Ağırel, kamuoyundan saklanan Sayıştay raporuna göre, hayati öneme sahip kanser ilaçlarını gümrük giriş fiyatının onlarca katına satan firmaların Takeda, Amgen, Abbvie, Teva İlaç ve Sandoz olduğunu yazdı.

Gazeteci Murat Ağırel, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın ortaya çıkardığı, ilaçların gümrük giriş fiyatlarının kat ve kat üstü fiyatlara satıldığına ilişkin Sayıştay raporunun detaylarına ulaştı. Hayati öneme sahip kanser ilaçlarını gümrük giriş fiyatının onlarca katına satan firmaların Takeda, Amgen, Abbvie, Teva İlaç ve Sandoz olduğu ortaya çıktı.

CHP'li Yavuzyılmaz, Sayıştay tarafından 2017 yılında hazırlanan ve yayımlanmayan “Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu” başlıklı rapordaki çarpıcı tespitleri Meclis gündemine taşımıştı. Raporda Sayıştay, kanser ilaçlarının gümrükten giriş fiyatı ile Türkiye’deki satış fiyatı arasında onlarca kat fark tespit etmişti. Raporun hasır altı edildiğini söyleyen Yavuzyılmaz, "Gümrük giriş fiyatı 200-300 TL olan kanser ilaçlarını hastanelere 20-30 bin TL’den satmak büyük bir soygundur” demişti.

Konuyu bugün Yeniçağ gazetesinde köşesine taşıyan gazeteci Murat Ağırel, kamuoyundan gizlenen Sayıştay raporundaki şu ifadeleri aktardı:

- Yapılan incelemelerde ithal ilaçların gümrükten giriş fiyatlarının takip edilmediği, depocu giriş fiyatının gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilmesine rağmen bu ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatlarının ne Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ne de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bilinmediği tespit edilmiş.

- Yapılan incelemede söz konusu ilaçların gümrükten giriş fiyatı ile izin verilen nihai satış fiyatları arasında yüzde 4530 (yazıyla dört bin beş yüz otuz) kâr bulunduğu tespit edilmiş.

- TİTCK tarafından gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilen fiyatlar (depocu giriş fiyatı) ile ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatları karşılaştırıldığında ise TİTCK'nın gümrükten giriş fiyatı olarak kabul ettiği fiyatlar ile ilaçların gerçek girişleri arasında yüzde 3747'yi (yazıyla üç bin yedi yüz kırk yedi) bulan farklar olduğu görülmüş.

İthal edenle ithal edilen firmalar aynı

Sayıştay denetçisi 12 ilacı ithal eden firmaların izin verilen satış fiyatı ve bu ilaçların gümrükten giriş fiyatlarına ilişkin bir tablo yayımladığını ifade eden Ağırel, yazısının devamında şu ifadelere yer verdi:

''Mesela tabloda verilen ilaçların ithal edildiği firma ve ithal eden firmanın yüzde 90'ı aynı firma.

Takeda adlı bir firma 281 Kutu Nınlaro 2,3 Mg 3 kapsül adlı ilacı CLINIGEN adlı bir firmadan ithal ediyor. Gümrük Giriş fiyatı 468,56 TL, Türkiye satış fiyatı ise 21 bin 693 TL. aradaki fark yüzde 4530

Amgen adlı bir firma Blıncyto 38,5 McgLıyofılıze Toz İçeren 1 Flakon (10 ML) ilaç ithal ediyor. İlacın Gümrük giriş bedeli 160,68 TL. Türkiye satış fiyatı 6 bin 862 TL. Aradaki fark yüzde 4271

Abbvıe adlı firma VIEKIRAX 12,5/75/50 mg 56 Film Kaplı Tablet 12184 adet ithal ediliyor. Gümrük giriş fiyatı 2668,06 TL. Türkiye satış fiyatı 33 bin 996 TL.

Bitmedi.

Teva İlaç, Boractıb 3,5 Mg Iv/Sc Enjeksiyonluk Çözelti için Toz 1 Flakon adlı ilaçtan 10 bin 166 adet ithal etmiş. Gümrük giriş bedeli 53 TL. Türkiye Satış fiyatı 1369,48 TL.

Sandoz adlı firma Ebataxel 300 mg/50 Ml IvInfuzyon için Konsantre Çözelti içeren 1 Flakon adlı ilaçtan 11523 adet ithal etmiş. Gümrük giriş bedeli 73,33 TL. Türkiye satış fiyatı 700,14 TL

Korkunç rakamlar.

Bu ilaçların büyük çoğunluğu kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar. Bu ilaçlar zaten pahalı. Kârlarındaki çok küçük bir farkın bile hastanelere ve SGK'ya çok büyük maliyetler getireceği raporda vurgulanmış.

Bakın bir ilacın izin verilen satış fiyatı 55,33 TL. Fiyat küçük gibi duruyor değil mi? Bu ilacın gümrük giriş fiyatı 2,37 TL. Kâr marjı yüzde 2235 ve tüketim miktarı 511 bin 162 kutu. 26 milyon TL fazla ödeme demek…

Resmen insan hayatını hiçe sayan, onur ve ahlakı ayaklar altına alan bir düzen...''

Gündem