Kanser ilaçlarındaki gümrük skandalı ortaya çıktı, SGK'da başkan görevden alındı

Kanser ilaçlarındaki gümrük skandalı ortaya çıktı, SGK'da  başkan görevden alındı
Kanser ilaçlarının gümrükten giriş fiyatı ile Türkiye’de satış fiyatı arasında 46 kat fark olduğunun ortaya çıkması üzerine SGK'da beş daire başkanı görevden alındı.

Sayıştay'ın yayınlanmayan "Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu"nda kanser ilaçlarının gümrükten giriş fiyatı ile Türkiye’de satış fiyatı arasında 46 kat fark olduğu belirtilmişti. Şirketlerin gümrükten giriş fiyatı ile izin verilen nihai satış fiyatları arasında yüzde 4 bin 530 kârı bulunduğuna dikkat çeken Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurgulamıştı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu skandalın ortaya çıkmasının ardından SGK Başkanı, İlaç Daire Başkanı, Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı, SGK Tıbbi Cihaz Dairesi Başkanı, Yurtdışı Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı'nın görevden alındığını duyurdu.

Sayıştay’ın söz konusu raporunda “2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58’inci maddesi kapsamında kurulan sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinin finansal sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi ile ortaya çıkan sorunların çözümüne ilişkin öneriler” ifade edildi. Sayıştay, 41 firmanın 2017 yılında ithal ettiği ilaçların gümrükten giriş fiyatlarını Ticaret Bakanlığı’ndan temin ettiğine dikkat çekerek en pahalı beş ilacın gümrükten giriş fiyatları ile izin verilen Türkiye satış fiyatlarıyla karşılaştırıldığını aktarmıştı.

TIKLAYIN / Sayıştay raporu: Hastaneler bazı ürünleri yüzde 1549’a varan kâr marjlarıyla alıyor

Gündem