'Kanun Hükmü' Altın Portakal yönetimi tarafından ikinci kez seçkiden çıkarıldı

'Kanun Hükmü' Altın Portakal yönetimi tarafından ikinci kez seçkiden çıkarıldı
Festival yönetimi adına açıklama yapan Ahmet Boyacıoğlu "Yeni bir karar alarak 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinde çıkarıyoruz" dedi.

Altın Portakal'da "Kanun Hükmü" belgesel filmine uygulanan sansüre yönelik tepkilerin büyümesinin ardından seçkiye eklenen belgesel film, festival yönetimi tarafından yeniden seçkiden çıkarıldı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Kanun Hükmü" filmine uygulanan sansür sonrası gelen tepkiler üzerine film, yarışma seçkisine geri alınmıştı.

Filmin geri alınması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıklarken, bakanlığın ardından festival sponsorları da art arda festivalden çekilme kararı aldı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden yapılan son açıklamada ise "Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu aşamada yeni bir karar alarak 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinde çıkarıyoruz" denildi.

ekran-goruntusu-2023-09-28-221640.webp

Ne Olmuştu?

Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılmıştı.

Konuyla ilgili 22 Eylül'de açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurdu ve ekledi: "Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz."

Yönetmen Demirci ise açıklamayı ve yaptırımı "hukuka aykırı" olarak değerlendirmişti.

Ardından festival jüri üyeleri bu şekilde görevlerini yerine getiremeyeceklerini duyurmuştu. Daha sonra ise festivaldeki bazı yarışma filmleri festivalden çekilmişti.

Bu sabah ise (28 Eylül) Festival yaptığı açıklamada "Kanun Hükmü" adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir" denilmişti.

Festival yönetimi yaptığı son açıklamayla filmin tekrar seçkiden kaldırıldığını duyurdu. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat