Kapısı 'yenen' Ayasofya'da yeni iddia: Duvarları poşetlenip götürülüyor

Kapısı 'yenen' Ayasofya'da yeni iddia: Duvarları poşetlenip götürülüyor
Kısa bir süre önce kapısının 'yendiği' iddia edilen Ayasofya'da bazı ziyaretçilerin 'hatıra' almak için duvarları parçalayıp poşete koyduğu ileri sürüldü.

Müze'den camiye çevrildikten sonra ziyaretçi sayısı katlanan Ayasofya'yla ilgili sosyal meydada ortaya atılan bir iddia gündem oldu.

Twitter'da Fatih (@conqdeuropa) kullanıcı adını kullanan kişi Ayasofya duvarlarından parçalar koparıp poşete dolduran bir kişinin fotoğrafını paylaştı.

aya2.jpeg

Kullanıcı fotoğrafa "Duvarları zarar görür diye flaşlı fotoğraf dahi çekilemezdi bir zamanlar. Şimdi hatıra diye parçalar kırılıp torbalara dolduruluyor duvarlarından" diye not yazdı.

Paylaşımın altına pek çok tepki mesajı geldi.

Aynı paylaşımı alıntılayan Seda Özen Bilgili şu mesajı attı:

"Sanırım sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks?) misafirler, araştırılırsa da çıkacaktır. Geçmişte turistler mozaiklerden hatıra! alırlardı Ayasofya'ya dokunulmasına, parça parça bozulmasına müdahale edilmemesi ise çok üzücü. Hiçbir detay geri getirilemez."

KAPISI 'YENMİŞTİ'

Geçen ay da Ayasofya'daki İmparator Kapısı'nın tahrip edildiği ortaya çıktı.

Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, tahribatın ortaya çıkmasının ardından bir görevlinin kendisine, “İnsanlar oradan geçerken ellerini sürtüyorlar. Bazıları hatta oradan parça koparıp ağızlarına atıyorlar” dediğini aktardı.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: CAMİ OLUNCA KALABALIK ARTTI, KÜÇÜK BİR TAHRİBAT

Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), Ayasofya Camisi'nin kapısının tahrip edilmesiyle ilgili yazılı açıklamasında tahribatın "ufak bir dokunma" nedeniyle oluştuğu belirtmişti. Açıklamada, "Son olarak Ayasofya Kebir Camii İmparator kapısında bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribat ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur" ifadeleri kullanılmıştı.

Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyetinin söz konusu olmadığının da iddia edildiği açıklamada, "Takdir edersiniz ki müze statüsündeyken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı, camiye dönüştürülmesiyle 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın Vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldıysa geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır" denmişti. (Kısa Dalga)

Gündem