Kara Veba'nın ilk çıkış noktası 700 yıl sonra bulundu

Kara Veba'nın ilk çıkış noktası 700 yıl sonra bulundu
İskoç ve Alman araştırmacılar, yaklaşık 700 yıl önce on milyonlarca kişinin ölümüne yol açan veba salgının çıkış noktasının Kırgızistan olduğuna dair kanıtlar buldu.

Avrupa, Asya ve kuzey Afrika'da on milyonlarca kişinin ölümüne yol açan 'Kara Ölüm'ün (veba) kökenleri keşfedilmiş olabilir. İskoç ve Alman araştırmacılar, hıyarcıklı veba bakterisinin ilk kez görüldüğü yeri saptadıklarına inanıyor.

14'üncü yüzyılda yaşanan veba salgını, insanlık tarihindeki en öldürücü sağlık felaketi olma özelliğini sürdürüyor. Fakat araştırmacılar, yıllardır devam eden çalışmalara rağmen hıyarcıklı vebanın çıkış noktasını tespit edememişti.

Son analizler ise vebanın Orta Asya'dan çıkmış olabileceğine işaret ediyor. Buna göre, ilk veba vakaları 1330'lu yıllarda Kırgızistan'da görülmüş olabilir.

ISSIK GÖL'DEKİ MEZARLAR İNCELENDİ

İskoçya'daki Stirling Üniversitesi ile Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü ve Tubingen Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, Kırgızistan'daki Issık Göl'ün yakınındaki mezarlıklarda bulunan iskeletlerin dişlerinden DNA örnekleri incelendi.

Bu bölge, veba salgının dünyaya yayılmasından kısa süre önce, 1338-1339 yılları arasındaki ölümlerde ve mezarlıklardaki defin işlemlerinde ciddi bir artış görülmüş olması nedeniyle seçildi.

'VEBANIN ATASINI BULDUK'

Yedi iskeletten alınan diş örneklerinin DNA dizilimleri çıkarılırken, üçünde vebaya yol açan Yersinia pestis bakterisi tespit edildi. Max Planck Enstitüsü'nden Prof. Johannes Krause, "Sadece Kara Ölüm'ün atasını değil, bugün dolaşımda olan veba türlerinin çoğunun atasını da bulduk" dedi.

Stirling Üniversitesi'nden tarihçi Philip Slavin, "Çalışmamız, tarihteki en büyük ve en çok merak uyandıran sorulardan birine son veriyor" diyerek, vebanın çıkış noktasını buldukları yorumunu yaptı.

'DAHA İLERİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI'

Bununla birlikte, araştırmanın örneklemlerinin çok az sayıda olması nedeniyle daha ileri çalışmalar yapılması gerektiği de belirtildi. Uzmanlar, farklı dönemlerden ve bölgelerden daha fazla DNA analizine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Söz konusu araştırma, Nature dergisinde "14'üncü yüzyıl orta Avrasya'sında Kara Ölüm'ün kaynağı" başlığıyla yayımlandı. (Kısa Dalga)

Dünya