Karadeniz ülkelerinin savunma bakanlarından 'mayın zirvesi'

Karadeniz ülkelerinin savunma bakanlarından 'mayın zirvesi'
Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin savunma bakanları, Türkiye'nin girişimiyle bir toplantı düzenledi. Rusya'nın katılmadığı görüşmede, Karadeniz'deki serseri mayınlar da ele alındı.

DUVAR - Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin savunma bakanları, Ukrayna’nın Rus savaş gemilerine karşı Odessa kentinin açıklarına döşediği ve çıpalarından kurtularak sürüklendiği belirtilen mayınlar hakkında bir video konferans toplantısı düzenledi. Toplantıya Rusya katılmazken, Polonya'nın davet edilmesi dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre toplantıya, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bulgaristan Savunma Bakanı Dragomir Zakov, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze katıldı.

'MAYINLA MÜCADELE KONUŞULDU'

Akar, Türkiye’nin davetiyle gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Görüşmede, ayrıca mayınla mücadele dâhil Karadeniz’de barış, sükûnet ve istikrarın korunması için iş birliğinin önemi bir kez daha dile getirilmiştir" dedi.

ATEŞKES ÇAĞRISI

İnsani yardımlara devam edilmesi ve bölgede krizin daha fazla tırmanmasının önlenmesi yönündeki tedbirlerin de üzerinde durulduğunu belirten Akar, "Görüşmede, diplomatik bir çözüme yardımcı olmak üzere Ukrayna’da acilen ateşkese gidilmesinin önemi ve sivillerin emniyetli bir şekilde tahliye edilmesinin aciliyeti vurgulanmıştır" diye konuştu.

RUSYA'YA GÖRE 420 MAYIN VAR

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), mart ortasında yaptığı açıklamada Odessa'ya Ukrayna ordusu tarafından döşenen mayınların İstanbul Boğazı ve Akdeniz için tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunmuştu. FSB'den yapılan açıklamada "Ukrayna Deniz Kuvvetleri Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına yaklaşık 420 adet eski mayın döşedi" denilmiş, "yerinden kopan mayınların İstanbul Boğazı’na ve ardından Akdeniz havzasının denizlerine sürüklenme olasılığı dışlanmıyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Ukrayna hükümeti bu açıklamayı yalanlasa da, şu ana dek Türkiye karasularında üç, Romanya'da bir mayın imha edildi. (Kısa Dalga)

Gündem