Karar taslağı sızdırıldı Biden açıklama yaptı: Kürtaj temel haktır

Karar taslağı sızdırıldı Biden açıklama yaptı: Kürtaj temel haktır
Joe Biden, ABD Yüksek Mahkemesi'nin, kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan kararı iptal etmeye hazırlandığı iddiaları üzerine, "kürtaj temel haktır" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Yüksek Mahkemesinin, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmeye hazırlandığı iddiaları üzerine, "kürtaj temel haktır" açıklamasında bulundu.

Amerikan basınında Yüksek Mahkeme karar taslağının sızdırılması üzerine Biden yazılı bir açıklama yayınlayarak, basına sızan haberin gerçek olup olmadığı ya da son karar olup olmadığını henüz bilinmediğini belirtti.

Biden şu ifadeleri kullandı:

"Bir kadının kürtaj hakkının temel hak olduğunu düşünüyorum. 'Roe-Wade kararı' neredeyse 50 yıldır var olan bir kanun ve bu kanun bozulmamalı."

Texas başta olmak üzere birçok eyalette kürtajın yasaklanmasına yönelik mahkeme kararları çıktığını anımsatan Biden, bu kararların ardından danışmanlarına, 'kürtaj hakkının korunması' konusunda talimat verdiğini aktardı.

Açıklamada ayrıca Kongre üyelerine de şu sözlerle çağrıda bulunuldu: "Mahkeme Roe-Wade kararını iptal ederse bir kadının seçim hakkını korumak da ülkemizin seçilmiş kişilerine ve kasım ayındaki seçimlerde seçmenlere düşer."

euronews'in Politico'dan aktardığına göre, taslak görüş mahkemenin muhafazakar yargıçlarından Yargıç Samuel Alito tarafından kaleme alındı.

Taslakta 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararın açıkça yanlış olduğu, gerekçesinin son derece zayıf olduğu, toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu ve kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

Söz konusu metinde ayrıca "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı" şeklinde bir değerlendirme de mevcut. (Kısa Dalga)

Dünya