Karavanlara vergi indirimi geliyor

Karavanlara vergi indirimi geliyor
Karavanda yüzde 220 olan verginin, yüzde 15'e düşürüleceği belirtildi.

Pandemi nedeniyle birçok kişinin tercih ettiği karavanla seyahette en büyük engellerden biri yüksek vergi.  Karavan yapılacak araç 2000 cc'den küçük motorlu ise yüzde 130 – 150; 2.0 lt ve üzeri yüksek hacimli motorlu araçlar içinse yüzde 220 ÖTV oranı geçerli.
Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, yüzde 220 olan verginin yüzde 15'e indirilmesi konusunda muhalefet ve iktidarın anlaştığını yazdı.
Babacan'ın yazısında ilgili bölüm şöyle: " Yüzde 220 olan bir verginin, yüzde 15’e indirildiğini söylesek, herhalde herkese çarpıcı gelir. Pandeminin gözdesi karavanlar için artık dehşet verici bu vergi talep edilmeyecek.

Bu yüksek oran nedeniyle geçen yıl sadece 5 yeni karavanın trafiğe çıktığını biliyor musunuz?

Bu konu bir süreden beri siyasetin gündemindeydi. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, geçtiğimiz nisan ayında yasa teklifi ile ön almıştı, hükümet de ‘aklın yolu birdir’ dedi, oranları düşürdü. Teklif yakında TBMM’de olacak.

ABD, Avustralya ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan karavan turizmi, pandemi nedeniyle son iki yılda ilgi patlaması yaşadı. Bizdeki tüm doğal güzelliklere rağmen, sadece deniz turizmiyle yetinilmesine, bu süreçte kafa yoruldu. Bin kişilik tatil köylerine gitmeyenler, karavanlarıyla izole tatile çıkmak istediklerinde, yeterince karavan parkı ve alt yapı olanakları olmadığını gördüler.

Vergiyi düşürmenin tek başına yetmediği biliniyor.

Başta Karadeniz olmak üzere, göller bölgesi, tarihi mekanlar, orman güzelliklerinin olduğu yerlerde alt yapı oluşturmak gerekiyor. Ciddi bir karavan turizmi haritası çıkarmak, karavan alanlarında alt yapı kurmak, hatta spor alanları, yürüyüş rotaları belirlemek gerekiyor. Böyle bir harita, karavan turizmine çok daha yakın olan yabancıları da cezbedecek."

Ekonomi