Karayalçın: Büyük başarısızlık olarak görüyorum, böyle devam edemeyiz

Karayalçın: Büyük başarısızlık olarak görüyorum, böyle devam edemeyiz
Seçim sonuçlarını büyük başarısızlık olarak gören eski SHP lideri Karayalçın, CHP örgütünün yeniden yapılanması gerektiğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün bir araya gelen eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, görüşmenin detaylarını anlattı. Seçim sonuçlarına dair de değerlendirmelerde bulunan Karayalçın, “Büyük başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz” dedi.

Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Karayalçın, Kılıçdaroğlu ile aralarında geçen görüşmeyi şöyle anlattı:

“Ön seçimin zorunluluk olduğunu düşündüğümü belirttim. Ama ön seçimden beklenenleri elde edebilmemiz için üye ve örgüt yapısını değiştirmek gerek. Yine de son aday belirleme yönteminin ne kadar olumsuz olduğunu gördük. 4 bin CHP'li milletvekili adayı olmak istedi. 4 bin kişi arasından 100-200 kişi seçildi. Bir iki dakikalık görüşmeyle seçildi. Sınava giriyormuş gibi… Son derece yanlıştı.”

“CHP örgütü yeniden yapılanmalı”

Kılıçdaroğlu’nun ne söylediği sorusuna “Aynı şeyleri düşünüyoruz. Ön seçim yapılacak. Bence önemli bir kazanım” yanıtını veren Karayalçın, şöyle devam etti:

“Benim asıl söylediğim, CHP örgütünün yeniden yapılanması. Merkeziyle taşrasıyla… 2012'de Parti Meclisi'ndeydim. Kemal Bey'e CHP merkez örgütünün değiştirilmesine ilişkin proje sunmuştum. 2015'te İstanbul il başkanıyken taşra örgütünün nasıl yapılanması gerektiğine ilişkin proje hazırlamıştım. Onları hatırlattım. ‘Ben bu projeleri kurultayda paylaşacağım’ dedim.

Tüzüğün toplumsal ve siyasal tasarım uyarınca hazırlanması gerekir. Tasarım dediğim şu: CHP, Türkiye'de nasıl örgütlenmeli? 12 Eylül'de Siyasi Partiler yasası çıkarıldı. Bu yasa diyor ki, ‘Devlet Türkiye'de nasıl örgütlenmişse, nerelerde örgütlenmişse siz de öyle ve oralarda örgütleneceksiniz.’ Ayrı bir örgütlenmeye gidebilmeliyiz. Ne demektir bu? Üretim odaklarında, bölge planlarında, sulama havzalarında ve organize sanayi bölgelerinde örgütlenme. Böyle bir tasarım olmalı. İşte, bunları konuştuk.”

“Büyük bir başarısızlık, böyle devam edemeyiz”

Karayalçın, seçim sonuçlarına dair ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kemal Bey yüksek bir performans ortaya koydu. Başarıdan söz edemeyiz. Çünkü seçimi kaybettik ama yüzde 48'lik oy oranını ve 25 milyon oyu kazanım görüyorum. Partiyle Kemal Bey'i birbirinden ayırıyorum. Kemal Bey'in oyu; CHP'nin ve ‘Erdoğan gitsin’ diyenlerin oyları. Parlamenter sistem olsaydı bu sonuç hezimetti. Parti yıllardır yüzde 25'e çakılmış kalmış. Hatta Ali Babacan demiş ki, ‘Yüzde 25 içinde DEVA yüzde 4.’ Öyle mi değil mi, bilmiyorum. Yüzde 25'in birkaç puan indirilmesi gerekiyor. O nedenle bunu büyük bir başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz.

“Sadece kurulları değiştirerek sonuç elde edemeyiz. 10 ay sonra seçim var. Seçime giderken önce CHP'lilere, sonra seçmene umut vermeliyiz. Nasıl vereceğiz? İnsanlar o gitsin, bu gelsinlerle meşgul. Ben denenmemiş bir şeyi öneriyorum. Yapı değişikliğini öneriyorum.”

“CHP düşük siyasi kapasite çalışıyor”

Karayalçın, CHP'nin neden başarısız olduğunu ise şöyle açıkladı:

"Biz düşük siyasi kapasite çalışıyoruz. Tam kapasiteli örgütün üç işlevi olduğunu düşünüyorum. Birincisi, partinin izleyeceği siyasetin örgüt tarafından belirlenmesi gerekiyor. Oysa bizde danışmanlar ve teknisyenler tarafından belirleniyor. Birincisi bu. İkincisi, adayların örgüt tarafından belirlenmesi. Üçüncüsü broşürdü, afişti, pankarttı... CHP örgütleri yalnızca son söylediğime sıkıştırıldı. Siyaset belirlemesi yok, aday tespiti yok. Bu da düşük kapasite getiriyor.”

Karayalçın, kurultay ihtiyacı olduğunu belirterek, “Kesin olarak seçimden önce yapılmalı” dedi.

“İmamoğlu neyin değişimini istiyor”

Karayalçın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “değişim” çıkışıyla ilgili olarak ise “Talebin tanımlanması lazım. Neyin değişimini istiyoruz” diye sordu. (Kısa Dalga)

Politika