Kars Gravyer Peyniri’ne coğrafi işaret alınacak

Kars Gravyer Peyniri’ne coğrafi işaret alınacak
Serhat Kalkınma Ajansı ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası arasında Kars Gravyer Peyniri’ne coğrafi işaret alınması için iş birliği protokolü imzalandı.

Serhat Kalkınma Ajansı ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası, “Kars Tipi Gravyer Peyniri’ne” coğrafi işaret alınması için çalışmalara başladı. Bu kapsamda iki kurum arasında iş birliği protokolü imzalandı.

SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu tarafından imzalanan protokol kapsamında, adı Kars ile özdeş hale gelen ve katma değeri yüksek olan gravyer peynirine coğrafi işaret alınarak ürünün kent ekonomisine katkısının artırılması hedefleniyor.   

İsviçre kökenli olan Gravyer peyniri, 1905 yılında Kars‘a Ruslar tarafından getirildi. İlk yıllarda Kars ve Ardahan’da 32 gravyer imalathanesinin bulunduğu, birçoğunun 1918 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdükleri biliniyor. Rus asıllı peynir ustalarının bölgeyi terk etmesinden sonra gravyer peynirinin yapımı ve üretimi bu ustaların yanında yetişen kişiler tarafından günümüze kadar sürdürüldü.

 (ANKA)

Yaşam