Kasaplar da zamdan şikayetçi: Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor, utandığımıza veremiyoruz'

Kasaplar da zamdan şikayetçi: Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor, utandığımıza veremiyoruz'
Ete yapılan son zamların ardından Sinop’ta kıymanın kilosu 240 TL’den 270 TL’ye yükseldi. Sinoplu kasap Orhan Vural Yalnız, "Biz, bu sene ramazan ayında para kazanmadan çalışıyoruz. İnsanlara hizmet veriyoruz. İnsanlar zaten alamıyor, zaten et yiyemiyor. Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor. Utandığımıza veremiyoruz. Kıymayı teraziye koyuyoruz, 100 gram geliyor. 100 gram, zaten 27 lira tutuyor. Bunun 10 lira olma şansı yok. O duruma geldik" dedi.

Ete yapılan son zamların ardından Sinop’ta kıymanın kilosu 240 TL’den 270 TL’ye yükseldi. Et fiyatlarındaki artışa hem kasapla hem vatandaşlar tepkili.

İnsanların alım gücünün çok düştüğünü söyleyen kasap Orhan Vural Yalnız, "Geçen sene kıymanın kilogramı 100 liraydı, bu sene neredeyse 300 lira oldu. Üç katına çıktı. O yüzden alım gücü çok düştü. İnsanlar bu sene ramazan ayında et yiyemiyor. Bizim alışımıza göre normalde 240 liradan 300 liraya çıkması lazım. Bizim alışımıza 50 lira civarı zam geldi, ama biz bunu 30 lira olarak yansıtabildik. Çünkü insanların alım gücü zaten yok" dedi.

Kendilerinin de para kazanamadığını söyleyen Yalnız, "İnsanlar zaten alamıyor, zaten et yiyemiyor. Bazı insanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor. Utandığımıza veremiyoruz. Kıymayı teraziye koyuyoruz, 100 gram geliyor. 100 gram zaten 27 lira tutuyor. Bunun 10 lira olma şansı yok. O duruma geldik. Ülkenin bu şekilde gidişatı çok iyi değil. Biz, para kazanmadan iş yapıyoruz. Dükkan masrafları, elektrik, su, buzdolapları faturaları zaten çok ağırlaştı. Elektrik faturası zaten belimizi büküyor. Aylık 15 bin lira elektrik giderimiz var. Yaz mevsiminde 25 bini buluyor" dedi.

"Günü kurtarma oynuyoruz desek yeri var"

Kasap İbrahim Arslan da geçen yıl Kasım ayından bu yana ete üç defa zam geldiğini hatırlatarak, "Burada ahırcıyla müşteri arasında kasap kalıyor. Ama maalesef ahırcının yaptığı zamla beraber bizim yapmış olduğumuz zam eridi gitti. Günü kurtarmaya oynuyoruz desek yeri var. İnsanların alım gücü, satışımız düştü. Bunu bütün kasap arkadaşlarım da söyler. Biz, fırıncı ve esnaf arkadaşlarımızla da konuşuyoruz. Onlar da aynı şeyden şikayetçi. İnsanlar eskiden 1 kilo alırdı, dolaplarına koyardı. Bugün, ne kadar ihtiyaçları varsa o kadar alıyorlar. 300 gram ihtiyacı varsa 300 gram alıyor. Artacak kadar alamıyorlar artık. Biz zamma geçtiğimiz zaman sürekli müşteriden tepki alıyoruz" diye konuştu.

Müşteri İsmail İstankol ise "Çok ağır zamlar geldi. Bu zamlar bizim de belimizi büküyor. Daha üç ay önce 125 liraya kıyma alırken bugün 270-280 liraya kıyma alıyoruz. Biz de ticaretle uğraşıyoruz. Bunları işleyip müşteriye satıyoruz. Bizim de her geçen gün işlerimiz düşmekte" diye konuştu. (ANKA)

Ekonomi