Katliam sanığı hastane kayıtlarında bir varmış bir yokmuş

Katliam sanığı hastane kayıtlarında bir varmış bir yokmuş
10 Ekim Ankara Gar Katliamının planlayıcısı olduğu bilinen İlhami Balı’nın, tüm dünyada aranırken, Ulusal Sağlık Sistemi kayıtlarında Konya Cihanbeyli Hastanesi’nde tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. Şimdi Cihanbeyli Devlet Hastanesi, Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi’ne “Böyle bir hastamız hiç olmadı” diye yazı gönderdi.

Türkiye, üzerinden 7 yıl geçen Ankara Gar Katliamı’nın tam olarak aydınlatılmasını beklerken, katliamın planlayıcısı olduğu bilinen İlhami Balı’nın tüm dünyada kırmızı bültenle arandığı sırada Konya Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nde tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. Cihanbeyli Devlet Hastanesi Başhekimliği, mahkemeye gönderdiği yazıda, “İlhami Balı hiç hastamız olmadı” iddiasında bulundu. Her iki resmi yazıda da “hastane kayıtların” referans gösterilmesi dikkat çekti.

İlhami Balı, 10 Ekim 2015’teki 103 kişinin öldüğü Gar Katliamı sonrasında önce “IŞİD’in sınır emiri” olarak yansıtılmış, Ankara Başsavcılığı iddianamesine ise ilginç bir şekilde “Örgütün Türkiye sorumlusu” olarak geçmişti. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamanın başından beri aranan ve hatta sonrasında hakkında kırmızı bülten çıkarılan İlhami Balı, aynı zamanda 33 kişinin katledildiği Suruç saldırısının da koordinatörü olarak Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

HASTANE KAYITLARI ÖNCE VARDI

Suruç Katliamı Davası’nın avukatları Şanlurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargımla devam ederken, tüm dünyada “aranan” İlhami Balı’nın aranmakta olduğu süreçte herhangi bir hastanede tedavi görüp görmediğinin sorulmasını istemişti. Avukatlar aynı şekilde yine Ankara Gar Katliamının da firari sanığı olan Deniz Büyükçelebi’ye ilişkin kayıtların da sorulmasını talep etmişlerdi.

Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne 22 Şubat 2022’de yazı yazarak İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi adına hastanelerde bir kayıt olup olmadığını sormuştu.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, tüm yurttaki hastane ve sağlık kuruluşlarının kayıtlı olduğu Ulusal Sağlık Sistemi’nden tarama yaptığında İlhami Balı’nın 27 Temmuz 2016 tarihinde Konya Cihanbeyli Devlet Hastenesi’nde tedavi olduğunu tespit etmişti. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü bu araştırmasının sonucunu doktor ismi de vererek Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. İl Sağlık Müdürlüğü’nün, ekinde İlhami Balı’nın Cihanbeyli Devlet Hastanesi kayıtlarında olduğunu gösteren yazıda şöyle denilmişti:

“İlgili tarih ve yazınıza istinaden USS (Ulusal Sağlık Sistemi)’de Deniz Büyükçelebi ile ilgili tarafımızca inceleme yapılmış olup, Gaziantep Şehit Kamil 096 Nolu Aile Hekimliği birimine kayıtlı olduğu ve muayene kaydı bulunmamaktadır. Yazınızda bahsi geçen diğer isim İlhami Balı ile ilgili USS (Ulusal Sağlık Sistemi)’de tarafımızca yapılan incelemede Adana Sarıçam 031 Nolu Aile Hekimliği birimine kayıtlı olduğu ve muayene kaydı yazımız, ekinde sunulmuştur.”

eski1.jpg

Bu yazının ekindeki kayıtlara göre İlhami Balı, 27 Temmuz 2016’da Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nde, “Acil Dahiliye Yoğun Bakım” servisinde tedavi görmüştü.

eski-2-002.jpg

BALI KAYITLARDAN BUHARLAŞTI

Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, kendisine bu yazı ulaştıktan sonra bu kez 6 Haziran 2022’de, bu yazıya göre İlhami Balı’nın kayıtlarının bulunduğu belirtilen Cihanbeyli Devlet Hastanesi’ne yazı yazdı.

Cihanbeyli Devlet Hastanesi 4 Temmuz 2022’de Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yanıtta, “İlhami Balı o tarihlerde hiç hastamız olmadı” dedi. Cihanbeyli Devlet Hastanesi’nin yazısında şu ifadeler yer aldı:

“İlgili yazınızda bahsi geçen İlhami Balı isimli şahsa ait hastanemiz otomasyonlarında ve arşivlerinde herhangi bir kayıt bulunamamış olup, 2016 yılı dahiliye servis kayıtlarına ve 15.07.2016-17.08.2016 tarihleri arasındaki hastanemiz ‘yatan hasta servis’ kayıtlarına ilişkin belgeler yazımız ekinde sunulmuştur.”

yeni.jpg

Cihanbeyli Devlet Hastanesi bu yazısına ek olarak toplam, hastanede yatan diğer hastalara ilişkin bilgiler içeren 12 sayfalık hasta kaydı listesi gönderdi.

“BU TUHAFLIK AÇIKLANMALI”

Kayıtlardaki çelişkiye dikkat çeken Suruç İçin Adalet Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın aynı bilgisayar sisteminden alınan bu bilgiler arasındaki çelişkinin ne anlama geldiği derhal açıklanmalı, sorumlular tespit edilmelidir. Sağlık Bakanlığı’nı bu tuhaflığa derhal bir açıklama getirmeye çağırıyoruz” denildi. (Kısa Dalga)

Gündem