Kayseri'de Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar sürüyor

Kayseri'de Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar sürüyor
Gazeteci Hazar Dost, Kayseri'de olayın ortaya çıkmasının ardından kulaktan kulağa dolaşan yanlış bilgilerin kaynağının bilinmediğini söyledi.

Kısa Dalga - Kayseri'de yaşanan çocuk istismarının ardından Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar devam ediyor.

Gazeteci Hazar Dost, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kayseri'de yaşananları anlattı. Olayların, havanın kararmasının ardından Danişmentgazi Mahallesi’nde yeniden başladığını aktaran Dost, binlerce kişinin, Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallelerde “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Ülkemden mülteci istemiyorum” sloganı ve tekbirlerle yürüdüğünü söyledi.

Polisin biber gazı, ses bombası ve plastik mermiyle mahalleliyi dağıtmaya çalışsa da tekrar buluşarak yürüyüşe geçtiklerini bildiren Dost, şunları kaydetti:

"İlde internet yavaşlatılmış durumda, görüntüler VPN aracılığıyla iletilebiliyor.

Kitle, dün araçların ve dükkanların yakıldığı mahalle dışında Suriyelilerin yaşadığı diğer mahallelere doğru yürürken birçok kişi alkış, ıslık ve kornayla destek oldu. Yürüyüşe katılan birçok kişi Suriye’de ÖSO’cuların Türk bayrağını yakmasına karşı yürüyüşe katıldıklarını söyledi.

Polis kalabalığı dağıtmak için birçok kez girişimde bulunsa da grup, ara sokaklarda tekrar birleşip yürüyüşe devam etti. En az 10 kişi gözaltına alınırken ilçeye çıkan birçok yol trafiğe kapatıldı."

kayseri-1.jpg

"Suriyelilere ait dükkanlar yakılıp yıkılmış durumda"

"Mahalledeki birçok kişi yaşanan olayın ilk olmadığını söylüyor. Bir süredir Suriyelilere karşı nefretin arttığı herkesin dilinde. Özellikle mahallenin gençleri, neler yaşandığın heyecanla anlatıyor. Mahallede Suriyelilere ait neredeyse tüm dükkanlar yakılıp, yıkılmış durumda" diyen Dost, şöyle devam etti:

"Danişmentgazi Mahallesi, iki-üç katlı müstakil evlerin olduğu, kent dışında kalmış bir mahalle. Yaşayanların çoğu işçi. Yaşanan olayda suçlunun tek olduğunu biliyorlar ama savunuları, iş olanaklarının Suriyeliler yüzünden azaldığı.

Şöyle bir hatırlatma yapmakta da yarar var: Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki 2021’de 'Suriyeliler giderse sanayi batar. Sanayimizi onlar ayakta tutuyor' demişti."

"Tayyip istifa sloganı atıldı"

Yürüyüşte dikkat çeken noktalardan birinin de “Tayyip istifa” sloganı olduğunu vurgulayan Dost, şu ifadeleri kullandı:

"Diğerler kadar gür olmasa da son zamanlarda sokak eylemlerinde bu sloganı duymuyorduk. Yürüyüşe katılanlara göre bu slogan dün atılmadı. Bugün atılmasının nedeni ise Suriye’de yaşananlar.

Başta Danişmentgazi olmak üzere tüm Kayseri yaşananlardan gergin. İldeki birçok Suriyeli esnaf dükkanını açamadı. Olayın ortaya çıkmasının ardından kulaktan kulağa dolaşan yanlış bilgilerin kaynağı ise bilinmiyor. Herkes 'Sonradan öğrendik, öyle değilmiş' demeyi tercih ediyor.

İstismar olayına ilk anda tanık olan esnafla yaptığımız konuşmada ise polisin Suriyeli şüpheliyi gözaltına aldığını söylüyor. Sonra istismara dair bir video kaydı mahallenin sosyal medya gruplarında dolaşıma sokuluyor. Herkesin bir ahbabını olay yerine çağırması, Pazaryeri denilen bölgede şiddetin patlamasına neden oluyor." (Haber Merkezi)

Gündem