URFA, BATMAN, SİİRT: AYLARDIR BİTMEYEN ÇALIŞMALAR, ŞANTİYEYE DÖNEN KENTLER....
Diyarbakır’dan doğru yola çıkıyoruz, ilk durağımız Urfa’nın Viranşehir ilçesi… İlçe merkezine yaklaştığımızda kentin sorunları kendini hissettirmeye başlıyor. Daha ilçe girişindeyken Demirciler mevkiinde yoğun bir toz tabakası karşılıyor bizi. Diyarbakır-Viranşehir minibüs hattı şoförleriyle konuştuğumuzda buradaki yol çalışmasının bir yıldan fazla zamandır devam ettiğini öğreniyoruz.
Yaklaşık beş kilometrelik alanda Karacadağ'a özgü bazalt taşlar toz yüzünden beyaza dönmüş.
İlçe merkezine vardığımızda da durum farklı değil. AKP yönetimindeki Viranşehir ilçesinde çalışmalar ocak ayında başlamış. Neredeyse bir yıldır çalışmalar sürüyor. Çalışması bitirilen cadde ve sokaklarda ise henüz asfalt yapılmamış. İlçenin en merkezi noktası Yenişehir Mahallesi'nde esnaf ve mahalle sakinleriyle konuşuyoruz. Bir yıldır bu tozun toprağın içinde hayat nasıl akıyor?
"ADI GİBİ VİRAN OLDU"
Bir otomobilin arka camında büyük harfler ile "Viran" küçük harfler ile "şehir" yazılmış. Anlatılmak istenen adı gibi ‘viran” bir şehre dönüşmüş olması diye düşünüyor.
İlk olarak esnaf Siraç Yaşar’la konuşuyoruz. Yaşar, yol çalışması bitirilmediği için özellikle şehirler arası taşımacılık yapan araçların alt takımlarında büyük zararlar oluştuğunu anlatıyor ve şöyle devam ediyor: "Derdimiz çok neyini anlatalım. İşsizlik had safhada. Temel sorunumuz milletin mağdur edilmesidir. Viranşehir belediyesi olsun büyükşehir belediyesi çalışmıyor. Tam viran ettiler artık… Devletin buraya el atması gerekiyor”
İlçede taksicilik yapan Nuri Birgül özellikle Azadiye ve Yenişehir mahallelerinden arabayla geçmenin mümkün olmadığını anlatıyor: "Sanayiden çıkamıyoruz. Ön düzen diye bir şey kalmadı. Yenişehir ve Azadiye Mahallerinden geçilmiyor. Resmen köstebek yuvası. Artık bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Yenişehir'de tozdan geçilmiyor. Doğalgazcısı ayrı, DEDAŞ'ı ayrı, gelip kazı yapıyor. Herkes kafasına göre gelip çeşit çeşit kazılar yapıp gidiyor. Şu hastane yolu bir ay içinde sekiz sefer kazıldı. Bütün arkadaşlar da şahit. Sekiz sefer bir ay içinde kazılır mı? Kocaman Boğaz Köprüsü bile İstanbul'da bir ay içinde yapıldı. Bir an önce bundan kurtulmayı istiyoruz."
Önceki dönem Viranşehir'in Halkların Demokratik Partisi'nde olduğunu ve yerine kayyum atandığı hatırlatmasında bulunan esnaf Samet Kırvar ise yaşananlara ilişkin şunları söylüyor: "20 yıldır HDP'deydi. Ak Parti geldi biz dedik daha iyi olacak, çünkü büyükşehir de Ak Parti'dedir ya valla daha berbat oldu. Bir daha da kimse oy vermez. HDP geri gelsin istiyoruz."
Kent merkezinde bunlar yaşanırken mahallenin dış kesimlerinde ise kimi yerlerde kanalizasyon dahi bulunmuyor. Özel bir okulun hemen yanı başında üstü açık bırakılmış kuyu ve rogar kapakları gözlerden kaçmazken mahalle sakinlerinden Yaşar Başaran, öncelikle bir kanalizyon yapılması gerektiğini söylüyor: "Yenişehir'in her yeri bu şekilde. Madem çalışma yapacaklar neden burayı düzeltmiyor. Bakın benim kanalizasyonum dahi yok”
KÜTÜPHANE DE YIKILDI
İkinci durağımız Siirt… Kentin en işlek caddelerinden biri olan Güres Caddesi'nde ise geçtiğimiz yıl mayıs ayında kayyum atamasının hemen ardından Kürt aydınlarından Celadet Alî Bedîrxan'ın adını taşıyan kütüphane kayyum tarafından yıkıldı. Yıkımın kamuoyundan tepki çekmesi üzerine ise kayyum Ali Fuat Atik, cadde üzerinde "yeni" bir çalışmanın başladığını söylemişti.. Atik'in kısa bir süre sonra Denizli'ye Vali olarak atanmasının ardından "Giderken kütüphaneyi yıktı gitti" yorumları yapılmıştı.
Altı aydan fazla bir süredir Güres Caddesi'nde yaşanan düzenleme çalışması nedeni ile birçok ağaç kesildi. Yurttaşlardan Abdullah Elçiçek’i dinliyoruz: "Kim geliyorsa kendi faydasına işler yapıyor. AKP geliyor kendi faydasına iş yapıyor. Ne yapalım!"
Mehmet Akif Toprak Siirt'in yeşile ihtiyacını olduğunu ve bir an önce kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesini istiyor.
Ve son durağımız ise Batman. Batman'da da çalışmalar kentte kimi yerlerde toza neden olurken kimi yerlerde de çamura dönüşmüş durumda. Batman'ın Bahçelievler, Belde, Güneykent, Petrolkent Mahalleleri başta olmak üzere birçok mahallede çalışmalar devam ediyor. Asfalt yığınlarının oluştuğu mahalle sakinlerinden Murat Altun anlatıyor: "Programsız gibi hareket ediliyor. Bir bozuyorlar yapıyorlar. Sonra tekrar bozup başka bir şey yapıyorlar".
Asfalt yığınları özellikle okul çıkışlarında çocukların geçişlerinde büyük tehlikeye yol açarken önlem alınmamasını eleştiren Ali Özen ise belediye müracaatlarının ise yanıtsız kaldığını belirtiyor: "Seçimlere az kaldı diyeceğim bunlardır!"
Bahçelievler Mahallesi'nde halı yıkama işi yapan esnaflardan Celal Altan ise insanların konuşmaya çekindiğini, üç kişinin toplanması halinde bile haklarında soruşturma açılacağını söylüyor. Taleplerinin kayyum yönetiminin son bulması olduğunu söyleyen Hüseyin Elçi’ye kulak veriyoruz: "Kayyum gözle görünür bir şey yapmamıştır. Kayyum bir insanın iradesini hiçe sayıp orada oturmasıdır. Kayyum haksızlıktır..."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.