Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, hükümetin istifasını onayladı, iki eyalette OHAL kararı alındı

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, hükümetin istifasını onayladı, iki eyalette OHAL kararı alındı
Akaryakıt zamları nedeniyle binlerce kişinin sokağa indiği Kazakistan'da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifa kararını onayladı.

Kazakistan'da hükümetin akaryakıt fiyatlarını artırması üzerine binlerce kişi  hükümet binalarına doğru yürüyüşe geçti. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarına yapılan zamlara karşı protestoların yapıldığı ülkenin en büyük kenti Almatı ile Mangistav eyaletinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Kazakistan Devlet Başkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, kararın 19 Ocak'a kadar süreceği ifade edildi.

Açıklamada, "Gerilimin artması bağlamında, kamu güvenliğini, meşruluk ve düzeni yeniden sağlamak, vatandaşların hak ve özgürlüklerini korunmak amacıyla Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Mangistav eyaletinde ve Almatı kentinde 5 Ocak 2022 saat 01.30’dan 19 Ocak 2022 saat 00.00’a kadar olağanüstü halin uygulanmasıyla ilgili kararı imzaladı" ifadelerine yer verildi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasına onay verdi.
Bu doğrultuda, kabine üyelerinin yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesi kararlaştırıldı.
Kararnameye göre, Başbakan'ın yetkileri, geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov'a devredilecek.

Tokayev'in imzaladığı bir diğer kararnameyle, gösterilerin meydana geldiği Almatı kenti ve Mangıstav eyaletinde saat 23.00 ile 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
İlan edilen olağanüstü hal süresince bu bölgelerde silah, mühimmat ve alkol satışı yasaklanacak ve toplu etkinlik yapılmasına izin verilmeyecek.
Bununla birlikte araçların Almatı kentine giriş ve çıkışlarına da kısıtlama getirilecek.
Kararnamede, belirtilen bölgelerde kamu düzeni ve özellikle önemli devlet kurumları ve stratejik tesislerinin korunmasının amaçlandığı belirtiliyor.

(Sputnik Türkiye)

Dünya