Kediler dünyayı nasıl görüyor? Minik dostlarımızın gözünden dünya böyleymiş

Kediler dünyayı nasıl görüyor? Minik dostlarımızın gözünden dünya böyleymiş
Kedilerin dünyayı nasıl gördüğü merak ediliyordu. Araştırmacılar kedilerin dünyayı nasıl gördüğünü paylaştı

Kedilerin dünya görüşü, insanlardan farklılık göstermektedir. Kedilerin görme yetenekleri, insanlara kıyasla daha farklıdır. Kedilerin gözleri, düşük ışıkta avlanmaya yardımcı olan özel bir yapıya sahiptir.

Bu nedenle, kedilerin dünyayı genellikle karanlık ve belirgin olmayan renklerle gördüğü düşünülmektedir.

Ayrıca, kedilerin renk körü olmadığı ancak renkleri insanlardan farklı bir şekilde algıladığı da bilinmektedir. Kedilerin dünyayı genellikle hareket ve şekil odaklı olarak algıladığı düşünülmektedir. Bu nedenle, kedilerin dünya görüşü, insanların algıladığından farklılık gösterebilir.

Kedilerin Görüş Alanı İnsanlardan Daha Geniştir

Biz insanlar, direkt karşımızdaki bir noktaya baktığımızda nesneyi 180 derecelik bir açıyla görürüz. Bu da odak aldığımız nesnenin sağ, sol, üst ve alt taraflarını da kısmen görebildiğimiz anlamına gelir. Kedilerin görüş açısı ise bilinene göre insan gözünüzden yaklaşık 20’şer derece daha geniş olduğu için odak aldıkları noktanın etrafını bizden çok daha iyi görürler. Ancak kediler miyop insanlar gibidir. Belirli bir uzaklığın üzerindeki nesneleri ve figürleri bizim kadar net göremezler. Yani bizim yaklaşık 30 metre uzaklıktan net görebildiğimiz bir nesneyi ortalama olarak 6 metre yakınına geldikten sonra bizimle benzer bir netlikte görebilirler. Kedilerin ona gösterdiğiniz bir oyuncağa ya da mama kasesine yaklaşarak dikkatle bakmalarının nedeni de budur.

kittens-3535404-1280.jpg

Kedilerin Gece Görüşü Nasıldır?

Kediler, uzağı pek net göremeseler ve renkleri daha soluk algılasalar bile görüş açılarının genişliği sebebiyle insanlardan daha büyük bir görüş alanına sahiptirler. Kedilerinin gözlerinin insan gözüne üstün geldiği bir diğer nokta da karanlıkta bizden daha iyi görebilme yetileridir. İnsanlar, karanlıkta görmek için belli bir ışık şiddetine ihtiyaç duyarlar. Ama kediler, insanların etrafı görebilmek için ihtiyacı olan ışık şiddetinin 6’da biri sağlansa da geceleri çok daha iyi görürler. Bunun nedeni kedilerin retinalarının arkasında bulunan bir yapıdır. Tepatum adı verilen bu yapı sayesinde kedi gözü ışığı yansıtır ve kedilerin çok az ışıkta çok daha fazla nesneyi ayırt etmeleri sağlanmış olur. Kedilerin gözlerinin parlamasının nedeni yine bu yapıdır.

cute-3273789-1280.jpg

Derleme: Haber Merkezi - Kisadalga.net

Yaşam