Rant alanları önceden belirlendi iddiası: Kentsel dönüşüm yasasında öncelik 3 kentin

Rant alanları önceden belirlendi iddiası: Kentsel dönüşüm yasasında öncelik 3 kentin
Kentsel dönüşümle ilgili yürürlüğe giren düzenlemenin ilk hedefinde İstanbul, Hatay ve Antalya’nın olduğu, bu üç kentte ranta ayrılacak yerlerin önceden belirlendiği iddia edildi.

TBMM'de kabul edilen kentsel dönüşüm yasasıyla öncelikli olarak İstanbul, Antalya ve Hatay'daki gayrimenkullerin ranta dönüştürüleceği iddia edildi.

Yürürlüğe giren yeni düzenleye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, istediği alanı ‘rezerv alanı' ilan edebilecek. Rezerv alanı ilan edilen yerlerde evi, dükkanı olanlar 90 gün içinde başka yerlere gönderilebilecek. Bu alanlar tamamen yıkılıp TOKİ'ye ya da büyük müteahhitlik firmalarına verilerek ranta dönüştürülebilecek.

Bugüne kadar birçok kentte çok sayıda vatandaşın evinin olduğu alanlar, rezerv alan ilan edilmiş, konu yargıya taşınınca mahkemeler sadece boş alanların rezerv alan ilan edilebileceği gerekçesiyle yürütmeleri durdurmuştu.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, yeni yasayla birlikte mahkeme engeline takılmadan her yerin rezerv alan ilan edilebileceğini öne süren kaynaklar, özellikle 3 kente dikkat çekti.

Kaynaklar, “Depremde yerle bir olan Hatay yeniden kurulurken, özellikle rantı yüksek bölgelerinin rezerv alan ilan edilerek hak sahiplerinin elinden alınacağı konuşuluyor. İstanbul'da vatandaşın, kamunun ya da askeriyenin elinden alınıp ranta dönüştürülmek istenen birçok yer için uzun süredir bu yasanın çıkması bekleniyordu. Antalya da yüksek rantıyla ilk uygulama alanlarından biri olacak” dedi.

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak

Yasanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında muhalefet karşı çıkmış, ancak oylamaya çok sayıda muhalefet milletvekili katılmamıştı.

CHP'li milletvekilleri, insanların tapulu ev ve işyerlerine el konulabileceğini belirterek, düzenlemedeki mülkiyet hakkına aykırı olan maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklamıştı. (Kısa Dalga)

Gündem