Kentte hortumla yıkama yasaklandı; tüketim artışı sürerse sıra halı yıkama fabrikalarında

Kentte hortumla yıkama yasaklandı; tüketim artışı sürerse sıra halı yıkama fabrikalarında
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, hava sıcaklığı nedeniyle su tüketiminin kişi başı iki katına çıktığını ve böyle devam etmesi halı yıkama fabrikalarının çalışmasını da birkaç gün yasaklamayı düşündüklerini belirtti.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle artan su kullanımı için bazı yasaklar getirildi.

Kentte, içme suyunda yaşanabilecek kesintilerin önüne geçmek amacıyla 1-31 Ağustos'ta iş yeri önü, kaldırım yıkama ve çevre sulamalarının hortumla yapılma yasaklandı.

Ayrıca DİSKİ tarafından alınan kararla, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin zabıta ekiplerince yapılacak tespitler neticesinde kurallara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu uyarınca 1295 TL idari para cezası kesilecek.

"Her bir kişi günde 10 litre tasarruf etsin"

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, küresel ısınmanın etkisiyle birlikte kuraklık yaşayan illerden birinin de Diyarbakır olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır'a Dicle Barajı'ndan su tedarik ediyoruz. Günde 300 bin metreküp su arıtıp şehre verme kapasitemiz var. Havaların sıcak olması nedeniyle su tüketimi normal insani tüketimin çok fazla neredeyse iki katına kadar ulaştı. Normal şartlarda kişi başı su tüketimi 140-150 litre. Türkiye ortalaması 190 litre, biz 300'ün üzerinde su tüketmeye başladık. Böyle olunca da arıtma kapasitemizin üzerine çıktı. İkinci merhale devam ediyor, kapasitemizi iki katına çıkarıyoruz ama bu şekilde suyu kullanmak sürdürülebilir değil. Su kullanım kültürümüzü değiştirme açısından her fertten 10 litre gün başına tasarruf istiyoruz. 10 litre günde, 1 milyon 45 bin kişiye hesapladığımızda 10 bin metreküp eder. Bir ayda bu kadar suyu tasarruf etmiş olacağız" dedi.

Tutşi, site yöneticileriyle de toplantı yaptıklarını ve yeşil alanların gündüz değil gece ve 10 dakika sulanmasını istediklerini aktardı.

Halı yıkama fabrikaları yasaklanabilir

Kurallara uyulmazsa su kesintisine gidebileceklerini belirten Tutşi, "Hortum kullanarak etrafın yıkanması yasaklandı. 3-4 gün boyunca çok sıcak havalarda oto yıkamaları da yasakladık. Bu devam ederse eğer belki halı yıkama fabrikalarının çalışmalarını birkaç gün yasaklayacağız. Bu suyu kullanma kültürü ve günlük 300 litre su tüketimimizi yavaş yavaş aşağı çekmek zorundayız. Bunlar olmazsa mecburen su kesintisine gideceğiz. Çok ceza uygulamak istemiyoruz ama kabahatler kanununa göre 1295 TL ceza uyguluyoruz. Zabıta ekipleri tarafından büyükşehir koordinesinde gerekli tutanaklar tutuluyor. İlk gün 97 yer denetlendi, 2 yere ceza kesildi. Vatandaşlarımıza teşekkür ederim, duyarlı oldular" diye konuştu. (DHA)

Yaşam