KESK'in Meclis önündeki eylemine polis engeli: "Saray'da sefa sürenler sesimizi duysun"

KESK'in Meclis önündeki eylemine polis engeli: "Saray'da sefa sürenler sesimizi duysun"
KESK işsizliğe, yoksulluğa ve savaşa karşı bütçe talebiyle bugün saat 12.30’da TBMM önünde bir araya gelmek için duyuru yaptı. Ancak Meclis karşısında toplanan KESK üyeleri polislerce engellendi. Eylem ardından KESK Genel Merkezi önünde yapıldı.

ESRA TOKAT


KESK'in TBMM önünde yapmak istediği ancak engellenen eylem Genel Merkez binası önünde düzenlendi. Basın açıklamasında, "Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için-emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim" çağrısında bulunuldu.

KESK’in “Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz” talebiyle 17 Aralık Cumartesi günü Tandoğan Meydanı’nda yapacağı miting valilik tarafından yasaklandı. KESK de işsizliğe, yoksulluğa ve savaşa karşı bütçe talebiyle bugün saat 12.30’da TBMM önünde bir araya gelmek için duyuru yaptı.

engel.jpg

"Vergide, ücrette adalet istiyoruz"

CHP milletvekili Yıldırım Kaya'nın da destek için aralarında olduğu KESK üyeleri Meclis karşısında toplanmak istedi. Ancak KESK üyeleri polis tarafından engellendi. Eylem için Türkiye'nin farklı illerinden gelen eylemciler daha sonra sloganlarla KESK binasına doğru yürüyüşe geçti ancak eylemcilerin sloganları da polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Yürüyüş sırasında sık sık "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Vergide, ücrette adalet istiyoruz", "Seçime değil geçime bütçe", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

"TBMM'de görüşülen bütçe yıllardır bizlere, halka dayatılan kölelik ve yoksulluk programının bir parçası"

Daha sonra KESK Genel Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Biz bugün Meclis'te engellenmeseydik taleplerimizi iletecektik. Ancak taleplerimizi dahi duymak, dinlemek istemediler" diyerek yaşananlara tepki gösterdi. "17 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştireceğimiz ‘Artık yeter! Emekten halktan yana, seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz’ şiarlı mitingimize ilişkin Ankara Valiliği tarafından verilen cevap bunun son örneğidir. Ankara Valiliği haftalar önce Tandoğan meydanı için yaptığımız başvuruya uzun süre cevap vermemiştir" diyen Yeşil, dün saat 10’da yani mitinge 48 saat kala verilen cevapta ise miting yerinin Anıtpark olarak belirlendiğinin iletildiğini söyledi. Bütün illerden Ankara’ya gelecek on binlerce işçi ve emekçinin Anıtpark’a sıkıştırılmak istendiğinin altını çizen Yeşil, "Bu da fiili miting yasağıdır. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı ile örgütlenme, ifade ve düşünce özgürlüğüne darbedir. Buradan bir kez daha altını çiziyoruz. Bu yasaklama ve engellenmeler bize geri adım attıramayacaktır. Bu hukuksuzluklar silsilesi son buluncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Hepimiz biliyoruz ki bugün TBMM’de görüşmeleri tamamlanacak olan bütçe de yıllardır bizlere, halka dayatılan Kölelik ve Yoksulluk Programının bir parçasıdır" dedi.

"Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe karşı çaresiz değiliz"

"Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. Çağrımız işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, asgari ücretlisi, kadını, genci ile bu düzenin çarkları ile yoksullaştırılan, ezilen, ötekileştirilen herkesedir" diyen Yeşil, KESK ile mücadele çağrısını ve nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınması,
  • Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi,
  • Vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması,
  • Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi,
  • Gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi,
  • Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınması,
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi
  • Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesi,
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılması,
  • Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesi,
  • Engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi,
  • Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılması taleplerimize hep birlikte sahip çıkalarım gelin; İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret, Adil Bir Vergi Sistemi, Halk İçin-Emek İçin Bütçe, Güvenceli İş, Güvenli Gelecek İçin omuz omuza verelim.


" />

Gündem