KESK'in TÜİK önündeki eylemi engellendi

KESK'in TÜİK önündeki eylemi engellendi
TÜİK önündeki eylemleri engellenince binanın yakınında açıklama yapan KESK üyeleri, kamu emekçileri ile tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, enflasyon verilerini Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önünde protesto etmek istedi, ancak polis izin vermedi.

KESK üyeleri, bunun üzerine basın açıklamasını, TÜİK’e yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Özveren Parkı’nda yaptı. KESK’lilerin protestosuna HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da destek verdi.

“TÜİK verileri ile yoksullaşıyoruz” pankartı açan KESK üyeleri, “AKP, zammını al başına çal”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Zam, zulüm, işkence; işte AKP” sloganları attılar. KESK üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı ve KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, şunları kaydetti:

"TÜİK gerçek enflasyonu perdeliyor"

“Yaşanan gerçek hayat pahalılığının TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlar ile adeta bir kara delik gibi yutulmasına maalesef alıştık. Ancak bugün, açıklanan resmi enflasyon rakamları hepimize bir kez daha ‘Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez’ dedirtmiştir. TÜİK tarafından açıklanan rakamlar, iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünüdür.

"Dolayısıyla iktidarın ‘Enflasyonu düşürdük’ açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret ‘müjdesinin’ hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü ne yazık ki tüm halk, TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir.

"Bugün öyle bir noktaya geldik ki ülkedeki her beş kişiden biri açlık sınırı altında bir gelirle yaşamaya çalışmaktadır. Asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık tarihinden bugüne geçen sadece 10 günde A’dan Z’ye her şeye en az yüzde 25 zam yapılmıştır.

"TÜİK rakamlarının üzerine eklenen birkaç puanın ‘refah payı’ olarak yutturulmak istenmesinden artık bıktık. Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yıllardır biriken kaybının çok daha fazla olduğunu sadece biz değil, tüm kamu emekçileri, tüm emekliler bilmektedir.

"20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşı, bugün geldiğimiz noktada asgari ücretin altına inmiştir. Asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı ise bugün asgari ücretin sadece 500 TL üzerindedir. Sadece bir yıl önce yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen en düşük kamu emekçisi maaşı, bugün yoksulluk sınırının üçte birine kadar inmiştir.

"Asgari ücret zammı oranında artırılmalı"

"Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalıdır."

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise “Şuradan bizden birkaç yüz metre ilerde TÜİK adlı bir kurum var. TÜİK adlı kurum, her ay açıkladığı sahte, gerçek dışı enflasyon oranları ile bu ülkedeki yoksullaşmaya, bu ülkedeki ücretlerdeki kayba zemin hazırlıyor. Bu anlamda iktidarın direktifleri ile hareket ettiğini defalarca söyledik. İktidar, yıllardan beri bu ülkede emeği ile geçinen milyonların hakkını sermayeye peşkeş çekmede kararlı. Son geçirdikleri 2023 bütçesinde de gördük ki daha fazla silahlanma, daha fazla açlıkla bizi karşı karşıya bırakacak. Sarayın, sermayenin Beşli Çete’nin talanına açılan kaynaklar bizlere kapatılırken buna suç ortaklığı eden herkesle biz kamu emekçilerinin sorunu var. Bu soruna karşı mücadele etmek için bugün buradayız” diye konuştu. (ANKA)

Gündem