Kiev: Rusya, Ukrayna’nın buğdayını çalıp, Türkiye'ye satıyor

Kiev: Rusya, Ukrayna’nın buğdayını çalıp, Türkiye'ye satıyor
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, Rusya'nın ülkede üretilen tahılı çalıp, Türkiye dahil bazı ülkelere sattığını savundu. Bodnar, bu tahılın Türkiye üzerinden başka ülkelere nakledilmesine karışanların soruşturulduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinin derinleştirdiği gıda krizine çözüm aranırken, Kiev'den tartışma yaratacak bir açıklama geldi. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, Rusya'yı ülkesinde üretilen buğdayı çalmak ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere satmakla suçladı.

Savaştan önce Rusya ile Ukrayna, küresel tahıl tedarikinin yaklaşık üçte birini üstleniyordu. Ancak Rusya'nın işgali sonrasında Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl nakliyatı durma noktasına gelirken, yaklaşık 20 milyon ton tahıl silolarda bekletiliyor.

Bodnar ise düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın bu tahılın bir kısmını çalarak 2014'te ilhak ettiği Kırım üzerinden bir dizi ülkeye sattığını savundu. Sorumluların tespit edilmesi için Türkiye'den yetkililer ve Interpol'le temasa geçtiklerini anlatan Bodnar, 'kaçak tahıl' ticaretinden sorumlu isimlerin bulunması ve yakalanması için Ankara'dan yardım istediklerini söyledi.

Bodnar, "Rusya utanmaz bir şekilde Ukrayna’nın tahılını çalıyor ve bunları işgal ettiği Kırım üzerinden ülkeden çıkarıyor. Bu tahıl, Türkiye dahil yabancı ülkelere gönderiliyor" dedi. Ukraynalı elçi, "Türkiye'den bize yardım etmesini istedik ve Türk tarafının tavsiyesi üzerine tahılı çalanlar ve satanlar hakkında dava açacağız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden daha sonra yapılan açıklamada da, çalınan tahılın Nadezhda, Finikia, Sormivskiy, Vera ve Mikhail Nenashev isimli gemilerle nakledildiği savunuldu. Reuters ajansı, büyükelçiliğin iddiasının bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığını belirtti.

Ukrayna'nın Beyrut'taki Büyükelçiliği de bu hafta, Rusya'nın çalınan buğdayın yaklaşık 100 bin tonunu Suriye'ye gönderdiğini savunmuştu.

Ukrayna'daki savaşın derinleştirdiği gıda krizine somut çözüm arayışları ise sonuç bulmuş değil. Odesa ve diğer Ukrayna limanlarından sevkıyatın başlaması için Birleşmiş Milletler de devreye girmişken, Türkiye'nin Boğazlar üzerinden bir tahıl koridoru açılması için taraflarla görüşmeleri sürüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün, Ukrayna’nın tahılının diğer ülkelere, kuzey komşusu Belarus üzerinden gönderilebileceğini söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya