Kiev'de kadınların Mariupol eylemini polis dağıttı, erkek protestocular askere alındı

Kiev'de kadınların Mariupol eylemini polis dağıttı, erkek protestocular askere alındı
Ukrayna'nın Mariupol kentinde kuşatma altında olan askerlerin eşleri, hükümete Rusya ile müzakere çağrısı yapmak için eylem düzenledi. Göstericiler polis tarafından dağıtılırken, eyleme katılan bazı erkekler de askere çağrıldı.

Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rusya ordusunun kuşatması altında olan Ukraynalı askerlerin eşleri, başkent Kiev'de eylem yaptı. Eşlerinin serbest bırakılması çağrısında bulunan kadınlar, polis tarafından sıkıyönetim yasakları nedeniyle dağıtıldı. Eyleme katılan bazı erkekler ise kimlik kontrolü sonrası askere çağrıldı.

RUSYA İLE MÜZAKERE ÇAĞRISI YAPTILAR

Sabah saatlerinde düzenlenen eyleme, sıkıyönetim yasaklarını delen yaklaşık 50 kişi katıldı. Eylemciler, Mariupol'deki askerler için Rusya ile müzakere çağrısı yaptı. Ancak polis, eylemin izinsiz olduğu gerekçesiyle kadınlardan meydanı terk etmelerini istedi.

'30 YAŞLARINDAKİ ERKEKLER ASKERLİK ŞUBESİNE GÖTÜRÜLDÜ'

Kiev emniyetinin sözcüsü Yulia Girdvilis, herhangi bir gözaltı olmadığını ve sıkıyönetim yasaları nedeniyle insanlardan meydanı terk etmelerinin istendiğini söylerken, "Erkeklerin belgelerini kontrol etme yetkileri bulunan askeri komiserler de oradaydı. 30'lu yaşlarındaki erkeklerden bazıları, daha ileri incelemeler için askerlik şubelerine götürüldü" dedi.

'HÜKÜMETE KARŞI DEĞİLİZ, AÇIKLAMA İSTİYORUZ'

Askerlerin eşlerini ve akrabalarını temsil eden, neo-Nazi Azov Taburu üyesi olan kendi partnerinin de geçtiğimiz hafta Mariupol'de öldüğünü söyleyen 32 yaşındaki Maria ise The Guardian gazetesine şu açıklamayı yaptı: "Ben sadece Azov Taburu'nun akrabalarını değil, bütün orduyu temsil ediyorum. Bize açıklama yapılmasına hakkımız var. Hükümete karşı değiliz. Bu kişiler, sadece ailelerinin hakları için burada toplandılar. İçinde bulundukları psikoloji çok zor. Kimin hayatta olduğunu, kimin olmadığını öğrenmek bile zor. Biz sadece ailelerimizin çıkarlarını temsil ediyoruz. Hepsi bu."

'POLİS MARIUPOL POSTERLERİNİ İSTEMEDİ'

Maria, protestoculardan bazılarının fotoğrafçılara poz verdiğini ama polisin kendilerinden, Mariupol'le ilgili posterleri göstermemelerini istediğini de anlattı: "Kadınlar polise fotoğraf çektirip çektiremeyeceklerini sordular, 'evet, sadece Mariupol posterlerini kaldırın' yanıtını aldılar. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz çünkü sadece, yetkililerden bir temsilcinin gelip bize açıklama yapmasını istiyoruz. Bize sadece askerlerimizi unutmadıklarını ve bir şey yaptıklarını söylesinler."

RUSYA'NIN 'TESLİM OLUN' ÇAĞRISI SÜRÜYOR

Stratejik liman kenti Mariupol'deki çıkmaz haftalardır devam ediyor. Askerlerin çekildiği ve hâlâ 200 sivilin bulunduğu düşünülen Azovstal çelik fabrikası çevresindeki Rus kuşatması sürüyor. Geçtiğimiz hafta fabrikadan yaklaşık 500 sivil tahliye edilirken, 1000'e yakın Ukrayna askerinin akıbetine dair taraflar arasında yapılan müzakerelerden sonuç alınmış değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, fabrikanın basılması emrini geri çekmişti. Moskova, askerlerin silah bırakarak teslim olmasını talep ediyor. (Kısa Dalga)

Dünya