Kılıçdaroğlu başörtüsü çıkışıyla ne kazandı ne kaybetti?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü özgürlüğüne yasal güvence sağlamak amacıyla yasa teklifi vereceklerini açıklamasının ardından yaşanan gelişmeler, Kılıçdaroğlu’nun öngörüsünü de aşarak parlamentoda temsil edilen partilerde "krize” yol açtı.
Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin “6’lı masa iktidara gelirse kazanımlarınızı kaybedersiniz, kamuda başörtüsü yasaklanır” propagandasını etkisiz kılmak gerekçesiyle yaptığı çıkış sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliği teklifini gündeme getirmesi, Mecliste temsil edilen partilerin merkezlerinde görüş ayrılıklarına yol açtı.
CHP, AKP’nin önerisini kesin bir şekilde reddederken, parti içinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun partinin yetkili organlarına danışmadan açıklama yapması eleştiriliyor. Bazı yöneticiler, “ilk yasa teklifini biz gündeme getirdik, bizim amacımızı karşılayan bir anayasa değişikliğini desteklemeliyiz, yoksa bunu kamuoyuna anlatamayız” görüşünde. Bu görüşü savunanlar, başörtüsü çıkışıyla CHP’nin oyunu artıracağı düşünüyor.
Bazı CHP’liler de Kılıçdaroğlu’nun çıkışını “gereksiz ve hazırlıksız” şeklinde değerlendirirken, psikolojik üstünlüğün AKP’ye geçtiği iddiasını dillendiriyor.
KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI YENİDEN TARTIŞILIR HALE GELDİ
CHP kurmaylarının bir bölümü de “Genel Başkanın kimseye sormadan yaptığı açıklama ve sonrasında yaşanan gelişmeler, kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığını da yeniden tartışmaya açtı. Daha önce yaptığımız İzmir toplantısı sonrasında adaylıkları gündemden düşen Mahsur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu isimleri yeniden gündeme getirildi” açıklamasında bulundu.
6’LI MASADA DA KRİZE YOL AÇTI
Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına gerekli desteği vermeyen ve bu çıkışı “kurumuş yaraları kanatmanın kimseye faydası yok” ifadesiyle eleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuyu 14 Kasım’da DEVA Partisi Genel Merkezinden yapılacak 6’lı masa toplantısının gündeme getirecek.
İYİ Parti Genel Merkezi'nde yapılan toplantılarda, AKP’nin anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmemesi yönünde bir eğilim belirirken, bazı İYİ Parti yöneticileri de “teklifi destekleyelim yoksa AKP bunu aleyhimize kullanır” görüşünü dile getirdi. Yapılan görüşmelerden sonra konuya ilişkin kesin bir açıklama yapılmaması görüşü benimsendi. İYİ Parti yönetimi, “kimseye bilgi vermeden ve danışmadan konuyu gündeme getiren” CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masaya bilgi vermesinin istenmesi kararını da aldı. 14 Kasım toplantısından sonra bu konuda yapılacak açıklama sonrası bir tutum belirlenecek. İYİ Parti kurmayları, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “AKP’nin anayasa değişikliği teklifi desteklenmeli” açıklamasından duydukları rahatsızlığı da dile getirdi.
AKP'LİLERİN KAYGISI REFERANDUM
AKP yöntemi, henüz ortada olmayan bir anayasa değişikliği teklifiyle konuyu gündemde tutmaya devam edecek. AKP içerisinde anayasa değişikliği teklifinin referanduma sunulmasına karşı çıkanlar seslerini yükseltiyor. Temel hak ve özgürlüklerin referanduma sunulamayacağı ilkesini hatırlatan milletvekilleri, “başörtüsü konusu aslında toplumsal uzlaşmayla çözülmüş bir konu. Eğer konu referanduma sunulur ve ret çıkarsa bunu topluma nasıl açıklayacağız? Ya da 51 kabul 49 ret çıkarsa ne olacak? Temel bir özgürlüğün meşruiyeti tartışma konusu yapılabilir” gerekçesini dile getiriyor. Aynı kaygıların, aile tanımında yapılacak değişikliklerin referanduma sunulmasında da yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.
HDP’DE DE FARKLI GÖRÜŞLER VAR
HDP’nin yönetim kadrolarında da AKP’nin anayasa değişikliği teklifi konusunda görüş birliği sağlanamadı. Parti kurmaylarının bir bölümü AKP’nin teklifinin reddedilmesini savunurken, bir bölümü de teklifin HDP’nin talipleri yönünde değiştirilmesi halinde desteklenmesini öneriyor.
TBMM kulislerinde genel kanı ise AKP’nin teklifi Meclis Başkanlığına sunmayacağı ancak propaganda amacıyla sonuna kadar gündemde tutacağı yönünde.
MHP ise AKP’nin teklifini destekleyeceklerini açıkladı.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.