Kılıçdaroğlu: Eskiye dönelim değil, yeni bir sistemin gelmesi lazım

Kılıçdaroğlu: Eskiye dönelim değil, yeni bir sistemin gelmesi lazım
CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejiminin sonuçlarını yaşıyor ve görüyoruz. Sistem değişikliğine ihtiyaç var. Bunu anlattım” dedi.

Hafta sonu İstanbul’da “İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması”nda vizyon belgesini açıklayan ve ekonomi takımını tanıtan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir sistem değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

““’İkinci Yüzyıla Çağrı’ vizyon toplantısının temel felsefesi şu: Türkiye'nin tek adam rejimine mahkûm edilmesi, Türkiye için hangi sonuçları doğurduğunu hepimiz yaşıyor ve görüyoruz. Türkiye'nin buradan çıkması lazım. Buradan çıkması için de yeni bir tek adama ihtiyacımız yok. Bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bu sistemin nasıl olması gerektiğini anlattım. Daha önce ‘Devlette liyakat' diye çok sık söz ederdim. Dün, yalnız Türkiye'de değil, dünya çapında bilim insanlarıyla, geçmişte uygulamanın içinde olmuş bilim insanlarıyla bir araya geldik. Onlar, Türkiye'nin sorunlarının çözülebileceğini gayet güzel anlattılar. Bunların hiçbiri yönetime değil.

“Liyakati bir tarafa atar, sadakati getirirseniz kamu yönetimine başarı elde edemezsiniz. Çok açık ve net bugün yaşadığımız tablo bunu gösteriyor. Sistemin nasıl olması gerektiği konusunda da düşüncelerimi ifade ettim. Hocalar da bir şekilde bunu kendi anlatımıyla dile getirdiler. Ama sistemin eskiye dönmek olmadığını da ifade ettim. Eskiye dönelim değil, Türkiye'nin artık ekonomik kriz tablolarıyla bundan sonra hiç karşılaşmaması lazım. Bunun için yeni bir sistemin gelmesi gerektiğini ifade ettim.”

Belçika ve Almanya örneklerini veren Kılıçdaroğlu, 2010 yılında Belçika’da, 2011 yılında Almanya’da hükümet kurulamamasına rağmen kimsenin “kriz var” demediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Çünkü sistem oturmuş vaziyette” dedi.

“Bu parayı sizden alacağım”

“Kirli sermaye”ye dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu grubun Türkiye'den 418 milyar dolarlık kaynağı çalarak yurt dışına çıkardığını belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Yolsuz yönetim yüzünden halkımız hiçbir şeyden pay alamıyor. Ama Bay Kemal, çetelerle ve yolsuzluk yapanlarla mücadele etme sözü verdi. Çünkü ben kirli sermayenin adamı olmam, kirli sermayenin çaldığı 418 milyar doları borçları olarak onların defterlerine yazdım. Ben biliyorum, onlar neden sürekli benimle görüşmek istiyorlar. Neden aracılarla haber gönderiyorlar. Neden arkamdan iş çeviriyorlar, neden anketçileri, sureti muhalefetten gözüken medya kalemlerini satın alıyorlar. Kuruş kuruş, dünyanın neresinde neyiniz varsa biliyorum. Bu parayı hukuk içinde sizden alacağım. Kurtulamazsınız.”

Politika