Kılıçdaroğlu'ndan 6'lı masadaki kriz senaryolarına yanıt: ‘Hiç endişe etmeyin, altılı masa azimle yoluna devam edecek’

Kılıçdaroğlu'ndan 6'lı masadaki kriz senaryolarına yanıt: ‘Hiç endişe etmeyin, altılı masa azimle yoluna devam edecek’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile aralarında kırgınlık ve Altılı Masa’da kriz olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerle bir araya gelerek yıl sonu değerlendirmesi yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu’na Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke, Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve İletişim Koordinatörü Ömer Topsakal eşlik etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile arasında kriz olduğuna ilişkin haber ve değerlendirmeleri “asparagas” olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın yoluna devam edeceğini belirterek, “Altı lidere lütfen güvenin, şöyle oldu, böyle oldu, kavga ettiler; bunların hepsi hikaye” diye konuştu.

Duvar’dan Ceren Baysal’ın haberine göre ‘Altılı Masa’nın çalışmalarının kamuoyunda ve medyada tartışılmasını normal karşıladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Yeteri kadar çaba harcadık mı, harcamadık mı diye sorgulamalar sizler tarafından da yapılıyor. Bunlara da saygı duyuyoruz ama şundan emin olmanızı isterim; gerçekten de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Her birimiz gösteriyoruz. Çünkü her birimizin ülkeye karşı, tarihe karşı bir sorumluluğumuz var bunun da bilincindeyiz. Sonuçta siyaset toplumun çıkarları üzerine inşa edilmek zorundadır. Bireysel çıkarlarla siyaset yapılmaz. Kişilerin yakın çevrelerinin çıkarları üzerinden bir siyaset yapılmaz. Ailenin çıkarları üzerine siyaset yapılmaz. Siyaset toplumun çıkarlarını öncelemek ve bu çerçevede hareket etmektir”.

CHP Genel Başkanı, bu kısa değerlendirmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun sorulara verdiği yanıtlar şu şekildeydi:

‘Hiç endişe etmeyin, altılı masa azimle yoluna devam edecek’

İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir araya geldiniz. Dışarıda yürüyen ‘kriz başlıkları’ vardı. Altılı Masa’yla yola devam edecek mi soruları da gündemdeydi. İlk mesajlarınız devam edecek yönünde. Ortak aday, yol haritası, başörtüsü teklifi gibi başlıklar da var. Bu başlıklarda bir anlaşma sağlandı mı? Altılı Masa nasıl yola devam edecek ve ortak aday ne zaman gündeme gelecek?

Hiç endişe etmeyin. Altılı Masa kararlılıkla, azimle yoluna devam edecek. Elbette gündeminde farklı konular var ama her biri gündemi toplandığımızda uygar insanlar gibi oturarak, konuşarak, artısını eksisini düşünerek bir karar vereceğiz. Vereceğimiz karar da Altılı Masa’nın kararı olacak. Belki bizim siyasetimizde hiç karşılaşılmayan bir süreci yaşıyoruz. Bir araya gelip konuştuğumuz zaman, ‘Aman masa dağıldı, aman şöyle oldu, aman böyle oldu’… Bir dönem, ‘HDP masanın altında, yok üstünde, yok masanın yanında’… Bunların tamamı asparagas haberler. Elbette ki farklı düşünebiliriz ama sonuçta oturuyoruz, uzlaşıyoruz. Ekiplerimiz şu anda hükümet programına çalışıyorlar. Altı partinin kadroları çalışıyor. Altı partinin alt kadrolarının üzerinde uzlaşma sağlanamadığı bölümleri kırmızıyla yazıyorlar, altı liderin önüne koyacaklar, altı lider oturacağız uzlaşacağız. Demokrasinin olmazsa olmazı uzlaşmadır. Siz 85 milyon insanla uzlaşacaksınız ve onları temsil eden siyasetçilerle uzlaşacaksınız. Dolayısıyla farklı düşündü diye ‘Eyvah masa bölündü, masa dağıldı’ yok böyle şeyler. Bellli bir çevrenin ya da gücün domine ettiği, toplumu yönlendirmek istediği bir süreç. Ama biz onu büyük bir dikkatle izliyoruz.

Akşener’e kırgın mı?

Akşener ile iki saat bir araya geldiniz. Herkes bir yorum yaptı. Birbirinize kırgın olduğunuz, yanlış anlaşılmaların olduğu söylendi. Doğru mu, bir kırgınlık varsa giderildi mi?

Yok efendim ne kırgınlık var ne şu var ne bu var. Biz daha önce de görüşüyorduk. Bir gün önce de Temel Bey’e gittim. Görüşüyoruz. Görüşmeyi de gayet doğal karşılamak gerekiyor.

Ekrem İmamoğlu’na mahkûmiyet kararı verilmesinin ardından Saraçhane’de siz, İmamoğlu’nun ‘16 milyonun belediye başkanı olduğu’ vurgusu yaptınız. Akşener ise ‘85 milyon’ vurgusu yaptı. Ardından cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda her iki partinin farklı görüşte olduğu değerlendirmeleri yapıldı. Ahlatlıbel’deki buluşmanızda bu farklı görüşler giderildi mi?

Biz zaten bir araya geliyoruz. İkili, üçlü görüşmelerimiz olur. Telefonla olur. Önemli bir olay olunca liderler telefonla birbirlerini ararlar. Kendi düşüncelerimizi aktarırız. Bu belki bir bölüm medyanın yadırgadığı bir tavır oluyor ama demokrasilerde olması gereken tavır budur. Demokrasilerde bir olay olduğunda siz bir ittifak oluşturmuşsanız, ittifakın bileşenlerinin o olayda ortak bir söylem geliştirmeleri gerekir. Biz de buna özen gösteriyoruz ve ortak söylem geliştirmeye çalışıyoruz. Evet, Ekrem Bey 16 milyon insan tarafından seçildi. İstanbullulara hizmet ediyor. Ekrem Bey’in önünü kesmek istiyorlar. Saray, özellikle yaptığı toplantılarla ve yargıyı yönlendirerek.

Türkiye’nin iki temel gündemi var. Bir adalet. Adaletin olmadığını en çok hukukçular söylüyor. Türkiye’nin hangi bölgesine iline ve ilçesine gitseniz, ‘Bu ülkede adalet var mıdır’ diye sorsanız, yüzde 99,9 samimiyse ‘Adalet yok’ der.

‘Altılı masa’da cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulmadı’

Altılı Masa ortak aday vurgusunu her zaman yapıyor. Ama siz de geçtiğimiz günlerde yaptığınız açıklamada çoklu adayla ilgili görüşülmediğini ama her olasılığın olduğunu söylediniz. Çoklu adayla başarılı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?

‘Çoklu aday olur mu’ diye bana soruldu. Masada hiç konuşmadık dedim. Birisi gelir konuşursa konuşuruz yani, bu kadar basit. İlla ‘çoklu aday olacak, tekli aday olacak’ değil, şu ana kadar Altılı Masa’da cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulmadı. Sadece cumhurbaşkanlığıyla ilgili cumhurbaşkanının nitelikleri konuşuldu ve o nitelikle bir metne bağlandı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Bu kadar açık.

‘Ekrem imamoğlu büyük lokmadır, onların boğazına takılır’

İmamoğlu ile ilgili mahkûmiyet kararı ve terör soruşturması var. Görevden alma olabilir. Belediye meclisinden bir isim atanırsa bir planınız var mı?

Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır ve boğazınıza takılır. Sıradan bir olay değil. Umarım olayı o kadar kirli boyutlara taşımazlar. Seçimle gelenin seçimle gitmesi lazım. Seçimle gelen atanmış yargıçlar aracılığıyla gidecekse onun adı “Demokrasiye Darbe”dir. İnsan haklarına, özgürlüklere darbedir. İstanbul’a, 16 milyon seçmenin iradesine darbedir. Biz bütün darbelere karşıyız. Darbenin oluşturduğu hukuk sistemine de karşıyız. Darbe hukukuna da karşıyız. Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır, onların boğazına takılır. Bunu bilmelerini isterim.

Politika