Kılıçdaroğlu'ndan Yavaş ve İmamoğlu'nun adaylığı yorumu: Görevlerini başarı ile sürdürmelerini istiyorum

Kılıçdaroğlu'ndan Yavaş ve İmamoğlu'nun adaylığı yorumu: Görevlerini başarı ile sürdürmelerini istiyorum
CHP lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olarak Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu sorusuna "Görevlerini başarı ile sürdürmelerini istiyorum" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu önemli olan sistemin olduğunu belirterek "Ali olsa ne olur, Veli olsa ne olur?" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunun henüz CHP Parti Meclisi'nde görüşülmediğini belirterek önce hükümet programının ortaya çıkması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu adaydan çok sistemin önemli olduğunu belirterek "Ali olsa ne olur, Veli olsa ne olur" diye konuştu.

CHP lideri, gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gazete İkinci Yüzyıl'ın haberine göne Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adaylığı ve AKP-MHP'nin başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliğine ilişkin şunları söyledi:

Hükümet programında sona gelindi

(Altılı masa ve Cumhurbaşkanı adayı) Aday belirleme konusu… Bu konu hiç konuşulmadı. Cumhurbaşkanı adayının niteliklerini, altı lider olarak kamuoyu ile paylaştığımız metinde gösterdik. Şu anda iki konu üzerinde çalışılıyor. Bir; hükümet programı. İktidara geldiğimizde hangi alanda neyi yapacağız; ekonomide, yargıda, dış politikada, üniversitelerde… Bunlar ile ilgili… Üzerinde çalışılıyor. Büyük ölçüde sonlandı. Her partinin genel başkan yardımcılarının altında bir ekip var. Kendi alanında uzman olan kişilerle çalışılıyor. Üzerinde mutabakat sağlanamayanlar kırmızı harflerle yazılıyor. Tahmin ediyorum, bu hafta tamamı bitiyor. Faik Bey bu işin başında. Liderlerin önüne konacak. Genel Başkan Yardımcılarının üzerinde uzlaşma sağlamadığı konular… Liderler oturacaklar, son şeklini vereceğiz. İkincisi… Nasıl yöneteceğiz? Taslak metin görüşüldü. Belli konularda uzlaşma sağlandı. Kamuoyuyla paylaşacağız. 15 günde bir toplanıyoruz. Galiba, ayın 26’sında tekrar bir toplantı yapacağız. Belki 26’sında, programı bitirmiş olabiliriz; hedeflerimizi, ilkelerimizi. Bittikten sonra bunları yine kamuoyuyla paylaşacağız.

Cumhurbaşkanı adayı belirleme konusunda önce hükümet programının ortaya çıkması lazım. Cumhurbaşkanı adayını erken belirlersek, o farklı bir şey söyleyebilir, liderler farklı bir şey söyleyebilir. Önce bir görüş birliği sağlamamız lazım. Yol haritası çizmemiz lazım. Cumhurbaşkanı adayının da o yol haritası içinde davranması, konuşması, söylemde bulunması gerekir. Son derece kararlı, istikrarlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.

Anayasa değişikliğine hukukçuların bakması lazım

(Anayasa değişikliği teklifi) Bizim kanun teklifi, ‘kadının kılık kıyafeti, siyaset konusu olmasın’ teklifidir. Kadının giyimi, kuşamı siyasetçiler tarafından belirlenmesin. Kadının kılık kıyafeti, bugüne kadar hep siyaset konusu oldu ve buradan oy devşirilmeye çalışıldı. Sayın Erdoğan, ‘bunu bir anayasa değişikliği ile yapalım ve oraya, başka şeyler de ilave edelim…’ Metni gördük, hukukçu arkadaşlar gördüler. Benim uzun bir vakit ayırıp bakma şansım da olmadı. Tabii, bu anayasa değişikliğinin anayasa hukuku hocaları tarafından değerlendirilmesi lazım. Ama sonuçta, Türkiye’de eğer böyle bir sorun varsa, sorunun tümüyle çözülmesi gerektiğine inanan birisiyim. Herkesin inancına saygılıyım. Zaten saygılı olmak zorundasınız. Kadının giyiminin kuşamının siyasetçiler tarafından istismar edilmesini doğru bulmuyorum ve bunun bir şekliyle önlenmesi lazım.

Ali olsa ne olur, Veli olsa ne olur?

Benim en çok yadırgadığım, ‘İlla adayınızı açıklayın.’ Sistemi düşünmüyoruz, sistemi değiştirmemiz lazım, aday değil. Bir tek adam gitsin, başka bir tek adam gelsin; bunun peşinde değiliz. Anayasayı değiştirerek; tek kişilik hükümetten, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz. Tartışmanın bu zeminde yürümesi gerekirken; sizin adayınız kim? Ali olsa ne olur, Veli olsa ne olur? Adaydan çok sistem. Öyle bir sistem kurmalıyız ki, sistem bir daha krize girmesin. Hangi aday? Kim olursa olsun. Sistem ne olacak. Birisini getirdik, yine tek kişilik hükümet oldu, ne olacak. Devleti keyfi yönetimden kurtarmadığınız sürece; ülke büyüyemez, kalkınamaz. Altı liderin olduğu masada bu konu hiç tartışılmadı. Kişi bazına hiç indirgenmedi.

Görüş ayrılığı diye sordunuz. Görüşülmeyen bir konuda görüş ayrılığı çıkmaz ki…

(Kaftancıoğlu ve İmamoğlu arasında kavga var mı?) İstanbul İl Başkanı ile Belediye Başkanı arasında bir kavga yok. Geçenlerde bir yemek yedik. Herhangi bir sorun yok. Belediye başkanımız da il başkanımız da çalışıyor. İkisinin alanı zaten çok farklı.

(CHP’nin adayı siz misiniz?) Parti olarak da Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda Parti Meclisi’nde böyle bir konu konuşulmadı. Önemli olan kişiler değil, önemli olan ülkenin geleceği. Bizim tarihe karşı ülkemize karşı sorumluluğumuz var.

(Erdoğan’ın Diyarbakır Anneleri, eleştirisi) Diyarbakır Anneleri ile görüştüm. Hem Diyarbakır hem Cumartesi anneleri için konuşuyorum. Sayın Erdoğan da bunu yapsın.

(Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun adaylığı) İki belediye başkanımız da bulundukları görevleri başarı ile yürütüyorlar. Başarı ile sürdürmelerini istiyorum.

(Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal’ın açıklamaları) Tek sözcük, ciddiye almıyoruz.

(TSK’nın Kuzey Suriye ve Irak’a yönelik kara harekâtı olasılığı) Devleti yönetenler iktidarlarını korumak için başkalarının hayatını tehlikeye atmamalı. Terörle mücadeleye evet, terör insanlık suçudur. 33 askerimiz şehit edildi vuran Rusya idi. Ne yaptık? Erdoğan ne yaptı? Putin’in kapısına gitti. Putin ne yaptı? Kronometreyi açtı, kaç dakika bekletti… Ben bunu içime sindiremiyorum. Terörle mücadele önyargı ile yapılmaz akılcı politikalarla yapılır. Tutarlı politikalarla mücadele etmek lazım. Dünyanın da bize katkı vermesi lazım, diyelim ki NATO ülkelerinin. Türkiye bölgesinde yalnızlaşmamalı.”

(HDP’nin kapatılmasına talepli dava) Partilerin kapatılmasını doğru bulmam. Partilerin kapatılmasını zorlaştıran da AK Parti’nin kendisi. Salih Müslim neden kırmızı halı ile karşılandı? Çıkacak bunların hepsi bir süre sonra.

Politika