Kimse 'Ben korona oldum' demiyor ama altıncı dalga yayılıyor

Kimse 'Ben korona oldum' demiyor ama altıncı dalga yayılıyor
Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olduğunu söylemişti, uzmanlar Türkiye'nin altıncı dalgaya hazırlıksız yakalandığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Covid -19 verilerine göre, 13-19 Haziran'da 10 bin 954 kişinin testi pozitif çıktı, 19 kişi ise yaşamını yitirdi. Vaka sayısında bu hafta yaklaşık yüzde 50 artış hesaplandı.

Vaka sayıları artarken Sağlık Bakanı Koca’dan “Herkes müstecir olsun” açıklaması geldi. Bakan Koca, vaka sayılarında son iki haftada üç kattan fazla artış olduğunu ancak hastane yükündeki azalışın da sürdüğünü vurguladı.

“Kötü günler geride kaldı” diyen Bakan Koca, gazetecilerin, “Önümüzdeki aylarda maske geri mi dönecek?” sorusuna yanıt veren Koca, hastalığın artık grip gibi seyrettiğini fakat ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlarda Covid-19’un risk oluşturmaya yine devam edeceğini ifade etti.

diken.com.tr'den Mesude Erşan'ın haberine göre Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Omicron için ‘koronavirüsün' Truva atı’ benzetmesi yaparak, “Topluma zararsız bir mutant olarak girdi. İnsanlar rahatladı, önlemler bırakıldı. BA.1-2-3-4 gibi birçok varyant, dünyada altıncı dalgayı başlattı” dedi. Ceyhan şunları anlattı:

"Son dalga inişe geçtiğinde ilgili uzmanların tüm uyarılarına rağmen kısa aralıklarla bütün önlemler kaldırıldı. Yani pandemi kendi haline bırakıldı ve aşılama durma noktasına geldi. Böylece altıncı dalgaya hazırlıksız yakalandık.

En azından ‘tehlike geçti, bundan sonra salgın gündemimizde olmayacak’ şeklinde açıklamalar yapmasaydık, yeniden gerektiğinde o önlemleri alma şansımız olurdu. Maske kuralı yeniden gelse bile uygulanmaz. ‘Tehlike geçti, yollar maskesiz daha kısa’ gibi mesajlar verdikten sonra o insanları ikna edip yeniden maske taktırmanız mümkün değil.”

Medicana Ataşehir Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Ağalar ise "Test yaptıranların bir kısmı pozitif çıkıyor. Ama çok büyük bir kısmı test yaptırmak istemiyor. Artık hastalar bile maske kullanmıyor. Bu da vaka sayısının artışına neden oluyor. Korunma önlemlerinin gevşetilmesi, bu artışa zemin hazırladı. Kimse kendinin covid olduğunu düşünmüyor. Herkes ‘klima çarptı, bende soğuk algınlığı var, pencere açık yattım’ diyor" dedi.

HABERİN TAMAMI

Sağlık