Kirada yüzde 25 sınırı uzatıldı, emlak sektörü yine karıştı: Ev sahibi evini satar

Kirada yüzde 25 sınırı uzatıldı, emlak sektörü yine karıştı: Ev sahibi evini satar
Tüm Giri­şimci Emlak Müşavirleri Der­neği Başkanı Ha­kan Akdoğan ise kira artışının yüzde 25’te sabitlenmesinin ev sahiplerinin büyük tepkisini çekeceğini söyledi.

Konut kiralarının sürekli tırmanmasına fren olarak getirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması emlak sektöründe yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Dünya gazetesinin haberine göre TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Ma­ya, kira sınırlamasında süre­nin uzamasının yatırım amaç­lı gayrimenkul alımlarını dur­duracağını söyledi. Maya, “Kiracıları korumak için geti­rilen bu sınırlama ev sahipleri ile kiracıları bir kez daha kar­şı karşıya getirebilir. Kiracı­larını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin sayısı artacak­tır” dedi.

Finanskent Emlak’ın sahibi Ümit Yalçın, “Uygulama konut ya­tırımlarını baltalayacak. İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektör­lerinden biri. Alım olmayın­ca üretim de olmayacak" diye konuştu.

Tüm Giri­şimci Emlak Müşavirleri Der­neği (TÜGEM) Başkanı Ha­kan Akdoğan ise kira artışının yüzde 25’te sabitlenmesinin ev sahiplerinin büyük tepkisini çekeceğini söyledi. Uygulama­nın aksine kiraları artıracağı­nı ifade eden Akdoğan "Ev sahibi, sözleşmenin dol­masıyla eski kiracı yerine ye­ni kiracı tercih edecek, burada da yeni fiyat belirlenecek. Ay­nı bina içinde iki farklı dairede eski kiracı 5 bin liraya oturu­yor, yeni kiracı 10 bin liraya" dedi.


Kirada yüzde 25 artış sınır­lamasının uzatılmasının yeni kiralık fiyatlarını daha da ar­tıracağını söyleyen Master­Türk Grubu Türkiye Başka­nı Gökhan Taş da “Zaten son zamanlarda eski-yeni kiracı arasındaki fiyat farkı 5 katına çıkmıştı. Şimdi daha da arta­cak. Diğer taraftan içinde ki­racı olan konutlarda belki çok hareket olmayacak ama kira­cısı çıkan konutlarda ev sahi­bi yeni kiracı yerine satışı ter­cih edecek” dedi.

Taş, bu duru­mun ikinci el konut satışlarını hareketlendireceğini, tercihin ‘kiraya vermek’ yerine ‘satma­ya’ kayacağını belirtti. (Kısa Dalga)

Ekonomi