Kiralarda zam sınırı kalkıyor

Kiralarda zam sınırı kalkıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı düzenlediği toplantıda yüzde 25’lik kira zammı sınırını kaldıracağını söylediği iddia edildi.

Başta, İstanbul olmak üzere büyükşehirlerdeki kira enflasyonuna hükümet, çözüm olarak 'yüzde 25' zam sınırı koymuştu. Bu sınır ev sahiplerinin tepkisini toplarken, kiracılarla mülk sahipleri arasındaki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı düzenlediği toplantıda, yüzde 25’lik kira zammı sınırının kaldırılacağını söylediğini öne sürdü.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bugün sizlerle; Sayın Şimşek‘in üç gün önce basına kapalı olarak iş ve finans dünyası temsilcileri ile yaptığı yemekli toplantıda, kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlardan çıkarttığım önemli konuları paylaşmak istiyorum (Paylaşacağım notlar, toplantıda yer alan üç arkadaşımdan aldığım bilgilerdir)

– Sayın Cumhurbaşkanımızın uyguladığımız programa tam desteği var. İster inanın ister inanmayın. Zaten ben seçim sonrasına yönelik beklentilerinizi de anlamlandıramıyorum. Seçim sonrası da bu program aynı şekilde sürecektir, sabır ve kararlılıkla bunu uygulayacağız.

“Kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme uzatılmayacak”

– Konut kiralamalarında kira artış oranını %25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2024’te bitecek olan düzenlemeye, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulmayacak ve süre uzatılmayacak.

– Bir kişinin birinci evine farklı, ikinci evine farklı vergi ve evin değerine göre farklı vergi gibi uygulamaları planlıyoruz.

– Firmaların yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak; toplam yatırım tutarı en az 1 milyar Türk Lira’sı olan yatırım projelerine, aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredi (YTAK) tahsis edilecek vade azami 10 yıl olacak.

– Fiyatlama ve geleceğe yönelik beklentilerimizi geçmiş enflasyona değil, beklenen enflasyona göre yapacağız.

– Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz.

– Bankacılar burada, hepsi iyi insanlar, ancak onlara kural koymazsak memleketin hayrını düşünmezler bildiklerini okurlar, ne yapalım hayatın gerçeği bunlar.” (Kısa Dalga)

Ekonomi