Kış geliyor: 'Peyderpey' zamlar faturaya nasıl yansıyacak?

Kış geliyor: 'Peyderpey' zamlar faturaya nasıl yansıyacak?
Yılbaşından bu yana doğalgaza zamların kümülatif toplamı yüzde 164.12'yi bulurken, doğalgaz faturalarının nasıl değiştiğine dair bir örnek Ankara'dan geldi.

Yılbaşından bu yana yapılan zamlar faturalarda görünür olmaya başladı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre geçen yılın ekim ayında 10 bin lira ödeyerek 4 bin 889 metreküp doğalgaz satın alan apartman sakinleri, bu ekimde doğalgaz yükletmek için bu sefer gişeye 20 bin lira yatırdı.

Başkentgaz şirketi bu ödeme karşılığında 3 bin 719 metreküp doğalgaz yüklemesi yaptı. Bir yıl içinde ödenen tutar 2 katına çıktığı halde alınan doğalgaz miktarı tam 1.171 metreküp azaldı.

Toplam 15 daireli apartman geçen yılın ekim ayından bu yılın nisan ayına kadar geçen sürede ısınabilmek için toplam 18 bin 975 metreküp doğalgaz satın almış ve karşılığında da yaklaşık 47 bin lira ödeme yapmıştı.

Aynı apartman sakinlerinin bu kış aynı miktarda doğalgaz tüketmesi halinde, nisan ayına kadar hiç zam gelmezse, ödeyecekleri doğalgaz faturası 102 bin lirayı aşacak.

Daire başına düşen aylık (12 ay boyunca sabit) doğalgaz ödemesi ise 328 liradan 710 liraya çıkacak.

TOPLAM ZAM NE KADAR?

Bu yılın ocak ayında doğalgaza yüzde 25 zam yapıldıktan sonra zamlar kış boyunca bekletilmiş ve ikinci zam nisan ayında yüzde 35 oranında yansıtılmıştı. Ardından doğalgaza haziran ayında yüzde 30 ve en son eylül ayında yüzde 20.4 oranında zam yapıldı. Yılbaşından bu yana yapılan zamların kümülatif toplamı yüzde 164.12 oldu. (Kısa Dalga)

Ekonomi