Kısa Dalga Bülten: Haftaya taze başlangıç

Kısa Dalga Bülten: Haftaya taze başlangıç
Dünya'da ve Türkiye'deki gelişmeleri gün boyu izliyor, derliyor, bülten halinde hem yazılı hem podcast olarak size sunuyoruz. Gürültüsüz, sade, net...

25 Ocak 2021, Pazartesi

BÜLTENİN PODCASTİNİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN



GÜNDEM

 Uğurlar olsun…










* Araştırmacı – gazeteci Uğur Mumcu, evinin önünde bombalı saldırıyla katledilişinin 28. yılında anıldı. Mumcu’nun evinin önündeki anma törenine Covid-19 tedbirleri ve sokağı çıkma kısıtlaması gereğince yalnızca Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı çalışanları, Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu Aybars ve oğlu Özgür Mumcu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı CHP milletvekilleri ve basın mensupları katıldı. Gazetecilik meslek örgütleri ve siyasetçiler de sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarda, suikastın 28 yıldır karanlıkta bırakıldığını vurguladı. Açıklamalarda son dönemde gazetecilere yönelik saldırı ve tehditler de hatırlatıldı. 

* TRT’den geri adım: Uğur Mumcu arşivleri açılacak

Gazeteci Emre Kızılkaya, journo.com.tr’de Uğur Mumcu’nun TRT’deki arşivinin silindiğini yazdı. TRT, tepkilerin ardından “Görüntüler tüm TRT arşivleri gibi tek bir adrese TRT İZLE’ye taşınmaktadır. Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır” açıklaması yaptı. 

* Diyarbakır'da 2001 yılında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, ölümünün 20. yılında anıldı. Okkan'ın öldürülmesinin yıl dönümünde başta siyasiler olmak üzere birçok kişi sosyal medya üzerinden anma mesajları yayımladı.

* Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Bu sistemle Cumhur ittifakında yer alamayız. AK Parti'yle ittifak yapılabilir mi? Yapılabilir. Hangi şartlarda? Doğru bulmadığımız politikalarını değiştirmesi şartıyla. Biz ilkeler üzerinde duruyoruz” dedi. 

* HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, AİHM’nin "derhal serbest bırakılmalı" kararının uygulanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

* Boğaziçi Üniversitesi’ndeki hiçbir akademisyenin 23 gün önce rektör olarak atanan Melih Bulu’nun yardımcısı olmayı kabul etmediği ortaya çıktı

* Perinçek yine coştu: “Deniz Gezmişler, Mahir Çayanlar benim emrimdeki kişilerdir

* HDP’li eski vekil Hasip Kaplan, “Arkadaşımız, Eş Başkanımız Selahattin Demirtaş bir kuyudaydı, onu kuyuda bıraktık. Eş Başkanımız olarak cezaevinde kalsaydı. Ne olacaktı sanki?” dedi. 

* Yargıtay, 18 yaşındaki mağdurenin tecavüz iddiasını “ailesine anlatmadığı, hemen yetkili makamlara bildirmediği ve 15 gün sonra suç duyurusunda bulunduğu” gerekçesiyle sanığa verilen mahkumiyet kararını bozdu. 

* Eğitim-Sen, kapı kapı dolaşarak öğrencilere karne dağıtan AKP Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan ve öğrencilerin karneleri ile adres bilgilerini veren Süleymanpaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Abdullah Şenol hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

* Bolu İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Ersever 13 Ocak’ta Bolu Ülkü Ocakları‘nı ziyaret etti. Bolu Ülkü Ocakları’nın internet sitesinde ziyarete ilişkin fotoğraflar paylaşılarak, Ersever’in iade-i ziyarette bulunduğu belirtildi.










* RTÜK'ten ceza savunması: Medya iktidarı devirebilir". RTÜK, Halk TV’ye verdiği cezayı “’Medyanın iktidarın yıkılmasına sebep olabilecek, istediğini başa getirebilecek, istediğini alaşağı edebilecek derecede önem arz ettiği bir   durumda her program konuğunun medya kanalı ile istediğini söyleme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün olmayacaktır” diye savundu. 

* Herkes doğduğu kentte yaşasaydı... Türkiye'de insanlar doğduğu kentte yaşasaydı, 2 milyon 839 bin 823 kişi ile Şanlıurfa en kalabalık kent olurken, Konya 2 milyon 603 bin 448 kişi ile ikinci, İstanbul ise 2 milyon 558 bin 75 kişi ile üçüncü olacaktı

* Nijerya'nın Lagos kentindeki limandan yola çıkarak Güney Afrika'nın Cape Town kentine doğru ilerleyen Mozart isimli Türk konteyner gemisi, korsan saldırısına uğradı

COVID – 19

* 24 Ocak itibariyle 148 bin 425 test yapıldı, 5 bin 277 kişinin testi pozitif çıktı. 5 bin 860 hasta iyileşti. 140 kişi yaşamını yitirdi.

*
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İnaktif aşıların 10 milyon doz olan 2. sevkiyatının ilk bölümü (6.5 milyon doz) aşılar pazartesi sabahı ülkemizde olacak” dedi

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezi, koronavirüse yakalanan sağlık emekçilerinden illiyet bağı aranmasına tepki göstererek, “İktidar, illiyet bağı ararken açıkçası sağlık çalışanına eziyet ediyor” dedi

* Almanya'da evden çalışmanın zorunluluk hale getirilmesini isteyenlerin sayısı artıyor. Avrupa'nın bazı ülkelerinde çoktan bu konuda yasal düzenlemeler yapılmış ve hatta para cezaları konmuş durumda.  

* İngiltere Başbakanı Johnson, ülkesinde tespit edilen yeni tip koronovirüsün daha ölümcül olduğuna dair bulgular olduğunu açıkladı. Kesin sonuçlar için araştırmalar derinleştirilecek.

* Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Sputnik V aşısının üretimi için Türkiye'deki bir şirket ile sözleşme imzalandığını açıkladı

EKONOMİ

* CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına yansıtılan her türlü vergi ve fon tutarlarından, 2021 yılı sonuna kadar tüm abonelerin muaf tutulması için kanun teklifi verdi.

* Gıda fiyatlarındaki artış üreticiden mi yoksa aracılardan mı kaynaklanıyor? Sputnik’in konuştuğu köylüler fiyatı kendilerinin belirleyemediğini söylerken aksine zararına satış yaptıklarını belirtiyor. Ekonomist Şevket Apuhan ise, bu durumun engellenmesi için devletin varlığını hissettirerek denetim yapması gerektiğini söylüyor

* CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu “2020 yılının 11 aylık yatırım teşvik belgelerini incelediğimizde bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 651 bin 925 liraya ulaşmış” dedi

DÜNYA 

* Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin destekçilerinin dün düzenlediği protestolarda 2 binden fazla kişi gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı. Gözaltılara ilişkin ABD Büyükelçiliği'nden gelen açıklama Kremlin'i kızdırdı.

* Çin'de mahsur kalan 22 madenciden 11'i 14 gün sonra kurtarıldı

* İtalya'da TikTok kısıtlaması... İtalya'nın Palermo kentinde, 10 yaşındaki bir çocuğun Tiktok'taki 'meydan okuma oyununu' yüzünden öldüğü iddiası üzerine yaşı teyit edilemeyen kullanıcıların platforma erişimi engellendi.

* ABD'de Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi tarafından azledilen eski başkan Donald Trump'ın azil duruşmasının 8 Şubat haftasında başlayacağını duyurdu.

* ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın aday gösterdiği emekli Orgeneral Lloyd Austin'in yeni savunma bakanı olmasına onay verdi.

* Biden, Trump'ın 'diyet kola düğmesini' kaldırdı

* ABD, Meksika ve Guatemala, şiddetten kaçan binlerce Honduraslı’yı ülkelerine geri göndermek için ortak hareket etmeye hazırlanıyor.

TEYİT

* Rothschild ailesinin Covid-19 test kitlerinin patentini 2015 yılında aldığı iddiası. Patentin başvurusu iddia edildiği gibi 2015 yılında yapılmamış. 2020 tarihli. 2015 olan tarih “Prioriteitsdatum” yani “öncelik tarihi” için. Öncelik tarihi ise patent aileleri arasında diğer düzenlemelerin tarihini görmeyi sağlıyor. Richard Rothschild ilk kez 2015’te başvuruda bulunmuş, ancak COVID-19 17 Mayıs 2020 tarihinde patent başvurusuna eklenmiş.

EVRİM AĞACI


* COVID-19 hastalığına bağışıklık en az 6 ay sürüyor!


KISA DALGA’DAN 


* Ünsal Ünlü, “patronsuz” gazeteciliği anlatıyor... Başlık Spot’un konuğu “patronsuz yayıncılık” sloganıyla başladığı dijital yayınlarla binlerce kişiye ulaşan gazeteci Ünsal Ünlü. Kemal Göktaş, gazeteci Ünlü’yle NTV, Habertürk günlerini, gazeteciliğin geldiği noktayı ve “patronsuz yayıncılığı” konuştu.

  

Gündem