Kısa Dalga Bülten: Tek adam, tek adamcağız

Kısa Dalga Bülten: Tek adam, tek adamcağız
Kısa Dalga Bülten, bilgi kalabalığı ve kirliliği içinde kaybolmadan ne olup bittiğini öğrenmeniz için Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde hazırlanıyor.

 

25 Ocak 2021 


Bültenin podcastini buradan dinleyebilirsiniz.



GÜNDEM

* Erdoğan: CHP diye bir partinin olup olmadığı tartışmalıdır

Muhalefete dönük dışlayıcı söylemlerine devam eden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP diye bir partinin olup olmadığı tartışmalıdır” dedi. Erdoğan, AKP’nin 'her bir vatandaşa çağ atlattığını' savundu. Erdoğan "Türkiye'de esasen CHP'ye ait bir siyaset yoktur. CHP diye bir parti olup olmadığı da tartışmalıdır. CHP hiç mi bir işe yaramıyor? Elbette bir görev var. Bu görevi bir teraziye benzetebiliriz. Bir kefesinde HDP var, diğer kefesinde İYİ Parti var. CHP'ye verilen vazife iki kefeyi dengede tutarak yarı gizli ittifakın bozulmasını engellemektir. Zat, kendisine karşı çıkan herkesi susturarak diktatörlüğün de dik alasını sergilemektedir. Bunlar yıllarca bizi tek adamlıkla suçladılar. Şu anda CHP'de olan nedir? CHP'de tek adamcağız siyaseti işliyor" dedi.
 
* Babacan: “Saadet ile yakın olmamız önemli”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. Yönetimin sorunlara çözüm üretemediğini belirten Babacan, "DEVA olarak bizim Saadet Partisiyle yakın olmamız, istişare etmemiz büyük önem taşıyor" dedi.

* Türkiye Hamas'ın operasyonlarını kısıtlamaya başladı

The Times gazetesi, Türkiye'de Hamas'ın faaliyetlerini incelediği haberinde, Türk hükümetinin son haftalarda Hamas'ın ülke içi operasyonlarını kısıtlamaya başladığını haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Filistinli militanlarla bağlarını yeniden gözden geçirdiği' belirtildi ve İsrailli yetkililer son haftalarda, Kudüs ile Ankara arasındaki ilişkilerin gelişmesinin anahtarının, Türkiye'nin Hamas'a olan desteğini çekmesi olduğunu söyledi. Erdoğan mesajı almış görünüyor" denildi.

* Melih Gökçek'den partisine: İçimizdeki şerefsizler...

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı AKP'li Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı hedef alırken partisine yönelik “içimizdeki şerefsizler” ifadesini kullandı.

Muharrem İnce’nin partisi hazır 

Parti kurma çalışmalarını hızlandıran CHP Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce'nin, 80 kişilik ekibi ile Nevşehir'in Avanos ilçesinde yaptığı kamp sona erdi. İnce, "Tüzüğümüzü oy birliği ile kabul ettik" dedi. 

* Tersine hukuk reformu

Fidan’ın 6 günlük Yargıtay üyeliği görevinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM’ye atanmasına tepkiler sürüyor. Hukukçular kritik davaların yeniden gündeme gelebileceğini bunun da mahkeme ve kararlarını ateş hattına sokacağını söylüyor.

* ‘Ankara’nın yeniden güven inşa etmesi zor’

Yunanistan ile başlaması planlanan istikşafi görüşmeleri ile mart ayına ertelenen aşamalı yaptırım kararları öncesi gözler AB ile ilişkilere çevrildi. Diplomatlar, Türkiye’nin AB’ye yönelik eleştirilerini yumuşatmasını ekonomiye bağlarken, insan hakları konusundaki anlaşmazlıkların sürdüğünü vurguluyor.

* Kaçırılan 15 denizci

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gine Körfezi'nde kaçırılan Türk denizcilere ilişkin açıklamalarda bulundu. "Gemi şu anda limana yanaştı. Gemide güvenlikle ilgili bir sızma, sıkıntı yok" diyen Çavuşoğlu, "Henüz korsanlar tarafından ne ailelerine ne bizlere ne de şirkete bir temas bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

* TRT, Uğur Mumcu videosunu sitesine yeniden yükledi

Uğur Mumcu’nun katıldığı programları çevrim içi arşivinden sessizce kaldıran TRT tepki çekmişti. Kurum, Mumcu’nun yer aldığı “Ayın Getirdikleri” programının bir bölümünü sitesine yükledi.

* Kıbrıslı gazeteciye Ankara'da dava 

Kıbrıs’ın tanınmış gazetecilerinden Ayşemden Akın hakkında, 'Türkiye devletine ve temsilcisine hakaret amaçlı ve halkı kışkırtmaya yönelik sosyal medya paylaşımları yaptığı' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Akın, "Türkiye’de ifadeye çağrılmayan gazeteci kalmamıştı anlaşılan sıra bize de geldi" ifadelerini kullandı.

* Okullar kapalı, kırtasiyeciler aylardır çözüm bekliyor: Satış yok, borç gırtlakta.

DÜNYA 

* Rusya’dan ABD’ye nota

Rusya, ABD’nin Moskova Büyükelçiliği tarafından ülkedeki Navalni protestolarını desteklediği gerekçesiyle protesto notası verdi.

* Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeler

Türkiye ile Yunanistan arasında ilk turu 2002'de yapılan ve 2016'da kesilen istikşafi görüşmeler, 5 yıl sonra İstanbul'da yeniden başladı. İki ülke, görüşmeleri sürdürme kararı aldı. Görüşmede, daha önce yapılan 60 turda ele alınan konular değerlendirilerek, mevcut durum ve son gelişmeler ile geleceğe yönelik bu konularda atılabilecek adımlar ele alındı. Taraflar, istikşafi görüşmelerin 61. turunda, bir sonraki görüşmenin Atina'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

 * ABD ile Çin arasında Tayvan gerginliği

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çin'in, Tayvan dahil komşularına gözdağı verme çabalarının endişeyle not alındığı" ifade edildi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price'ın paylaştığı açıklamada, Pekin yönetimine Tayvan'a yönelik olarak askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı sonlandırması çağrısında bulunularak, Tayvan’ın demokratik seçimlerle iş başına gelen temsilcileri ile diyaloğa girme çağrısı yapıldı. 

* “Trump’ın yargılanması adil ama hızlı olacak”

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer eski Başkan Donald Trump’ın Senato’da yargılanmasının adil ama hızlı olacağını belirtti. New York’ta basın toplantısı düzenleyen Schumer, “Adil bir mahkeme olacak ama hızlı ilerleyecek” dedi. Sürecin fazla zaman almaması gerektiğini belirten Schumer, “Yapacak çok fazla işimiz var” ifadesini kullandı. Schumer, büyük bir ekonomik pakete ihtiyaç olduğunu da belirtti ve Cumhuriyetçiler’in bu konuda Demokratlar’a katılmasını umduğunu vurguladı.

* Trump, ‘ihanet edenlerden intikam almaya’ hazırlanıyor

ABD’de başkanlık görevini devreden Donald Trump’ın Cumhuriyetçilerin kendisine ihanet ettiğine inandığı belirtildi. ABD basınından Washington Post gazetesi, hafta sonunu Mar-a-Lago'da golf oynayarak geçiren Trump'ın yanındakilerle 'kendisine ihanet eden Cumhuriyetçilerden nasıl intikam alabileceği' üzerine konuştuğunu iddia etti.

* Biden'ın iklim politikaları

ABD Başkanı Joe Biden’ın iklim danışmanları yönetimin gelecek hafta iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde atılması gereken daha fazla politikayı açıklayacağını kaydetti. Beyaz Saray ulusal iklim danışmanı Gina McCarthy bu politikaların ne olacağını açıklamadı. Ancak Reuters’ın gördüğü bir metne göre Biden ikinci tur başkanlık kararnamelerini en erken 27 Ocak’ta yayınlayacak. Bunların iklim değişikliğiyle mücadele içeren kararnameler olması da bekleniyor. 

* Portekiz Cumhurbaşkanı Sousa yeniden seçildi

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Cumhurbaşkanlığı Seçiminden galip çıkarak bir dönem daha bu görevi sürdürmeye hak kazandı. Ülkedeki ağır pandemi koşulları nedeniyle seçime katılım çok düşük oldu.

* İran Azerbaycan’ın Karabağ’ı almasından mutlu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bölge turu kapsamında gittiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Karabağ’ın kurtarılmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu topraklar Azerbaycan halkının hakkıdır. Yurtlarından edilmiş Azerbaycan halkının tekrar Karabağ’a dönmelerine yardım etmek istiyoruz” dedi.

* İsrail eski Ankara Büyükelçisi Abu Dabi'ye atandı

İsrail, Beyaz Saray'da düzenlenen törenle normalleştirme anlaşması imzaladığı BAE'nin başkenti Abu Dabi'de büyükelçilik açtı. Büyükelçilik görevine, Aralık 2016-Mayıs 2018 tarihlerinde İsrail'in Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Eitan Naeh atandı.

* IŞİD yeniden harekete mi geçiyor?

Arap coğrafyasında geçen hafta Bağdat saldırısı, yeni ABD yönetimi ve İsrail'in durumu tartışıldı. Medyada geniş yer bulan ve IŞİD'in üstlendiği Bağdat saldırısına değinen Kuds El Arabi gazetesinden Yahya El Kubisi "IŞİD yeniden harekete mi geçiyor?" sorusunu yönetti.

COVİD-19 

* Türkiye'de Koronavirüs nedeniyle 137 kişi daha hayatını kaybetti, 671 yeni hasta dahil olmak üzere 5 bin 642 yeni 'vaka' tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 25 bin 671'e; toplam vaka sayısı ise 2 milyon 435 bin 247'ye yükseldi.

* 6,5 milyon doz aşı daha Türkiye'de

Çin'den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ikinci partisini taşıyan uçak, İstanbul'a geldi.

* Korona eşitsizliği büyüttü

Londra merkezli uluslararası insani yardım örgütü Oxfam'ın yayınladığı eşitsizlik raporuna göre koronavirüs pandemisi dünya çapındaki ekonomik eşitsizliği büyüttü. Raporda, "Gezegen üzerindeki en zengin 1000 kişi Covid-19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları sadece 9 ay içerisinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanması on yıldan fazla sürebilir" denildi. Ekonomik eşitsizliğin tüm ülkelerde eş zamanlı olarak şiddetlendiği belirtilen raporda bunun yüz yıl sonra ilk kez gerçekleştiğine dikkat çekildi.

TEYİT KÖŞESİ

* Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, diğer ülkelerdeki üniversitelerde seçimle gelen rektör diye bir şey olmadığını, her yerde atanarak göreve gelindiğini öne sürdü. Oysa incelenen 90 ülkenin 41’inde rektörleri, hükümet yetkilileri ya da devlet başkanı, yani yürütme organı doğrudan atıyor. 49’unda ise rektör üniversitenin de dahil olduğu, çoğunlukla seçime dayalı demokratik bir usulle belirleniyor.

EVRİM AĞACI

* Bağlanma teorisi: Ebeveynlerle sağlıklı bağlar kurmanın sırları nelerdir?  

BİR ARTI BİR

* Yün eldivenlerin anlamı: beş ihtimal

“Sosyal medya bu, hikmetinden sual olunmaz, ne olduysa oldu, yeni başkan Joe Biden’ın yemin törenindeki Bernie Sanders görüntüsü bir anda gezegenin dört bir yanında dolaşmaya başladı, türlü çeşitli bağlamlara yerleştirmelerle paylaşım rekorları kırdı. Peki, niye böyle oldu? Naomi Klein beş ihtimal sıralıyor. The Intercept’ten naklen...

KISA DALGA'DAN

* Helikopter ebeveynler ve cam fanusta büyüyen çocukları

Çocuklarının etrafında pervane, onların her dileğini lambanın cini gibi anında yerine getiren, ihtiyaçlarını ışık hızıyla gideren, aşırı koruyucu, çocuğun yörüngesinde hayat süren ebeveynlerden bahsediyoruz. Pervin Metin'in podcasti..



 

Gündem