Kısa Dalga Bülten: Hafta sonuna kalanlar

Kısa Dalga Bülten:  Hafta sonuna kalanlar
Dünya'da ve Türkiye'deki gelişmeleri gün boyu izliyor, derliyor, bülten halinde hem yazılı hem podcast olarak size sunuyoruz. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde hazırlanan Bülten'de politika, ekonomi, eğitim, Covid-19, çevre haberleri ve güne dair öneriler var. Gürültüsüz, sade, net...

Bugün 23 Ocak 2021. Kısa Dalga güzel bir hafta sonu diler.

GÜNDEM

Ağbal’ın suyu ısınıyor mu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben yüksek faize karşıyım. Bizim arkadaşlar da bana kızıyor biliyorum. Ben bu ülkenin cumhurbaşkanıysam bunu anlatmaya devam edeceğim. Ben yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum" diye konuştu. 
Merkez Bankası’nın faiz kararları, iktidar yanlısı bazı gazetecilerin de eleştirilerine neden oldu. Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu’nun yazısının ardından aynı gazetede yazan Dilek Güngör, Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutma kararına ilişkin olarak, "Merkez Bankası 'Epeyce bir süre faiz indirimini unutun' dedi; galiba kaş yaparken biraz göz çıkardık" yorumunu yaptı. T24 yazarı Barış Soydan ise “Bana kalırsa Naci Ağbal'ın kredisi bitti. O şimdi Merkez Bankası'nda bir yalnız insan. Göreve geldikten sonra Merkez Bankası yönetiminde bir kişiyi bile değiştiremedi; Berat Albayrak döneminde atanan yöneticilerle yola devam ediyor” diye yazmıştı.

Ülkücüler "sokağa mı" iniyor?

Ülkücü kökenli isimlere yapılan saldırılar, Ülkü Ocakları'nın yeniden şiddetle anılmasına neden oldu. DW Türkçe, gündeme gelen "Ülkücü şiddet yeniden mi başlıyor?" sorusunun yanıtını uzmanlara sordu. Akademisyen Fatih Yaşlı “Ülkücüler şu an tarihsel misyonunu yerine getiriyor ve AKP-MHP bloğuna tehdit unsuru olarak gördüğü grupları, partileri, yapıları düşman kategorisine yerleştiriyor. Bu kavgada MHP, tehdit unsuru olarak gördüklerini şiddet kullanarak devre dışı bırakmaya çalışıyor" dedi. Gazeteci Kemal Can ise MHP'nin, şiddet olaylarına karışmadıklarına ilişkin itirazına uygun bir karşı çıkış sergilemediğini söylüyor ve sözlerine şöyle açıklık getiriyor: "Eğer kendilerine karşı bir komplo düzenlendiğine inanıyor olsalardı, öncelikle bu komplonun tarafı olarak saldırıyı yapanları suçlamaları gerekirdi.”

Gezi davasında bozma: Çarşı davası ile birleşebilir

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi Gezi davasında Osman Kavala ve 8 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Daire, beraat kararı verilirken delillerin değerlendirilmediğini ileri sürdüğü kararında ayrıca Çarşı grubuna açılan Dolmabahçe davası ile Osman Kavala’ya Gezi davasında verilen beraat kararından sonra açılan davanın mevcut dava ile birleştirilmesinin de mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Adalet Bakanı Gül: "Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'yla ilgili verdiği hak ihlali kararına ilişkin "Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır" dedi.

Uğur Mumcu ve öldürülen aydınları anmak için "karanlığa mum yak" çağrısı

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Mumcu'nun katledilmedisinin 28. yılında herkesi Mumcu ve aramızdan alınan aydınları anmak için 24 Ocak 2021 günü saat 20.00'da karanlığa karşı mum yakmaya çağırdı.

Çavuşoğlu: "AB ile yeni sayfa açmak istiyoruz" AP: "Demirtaş'ı ve siyasi tutukluları bırakın"

Brüksel’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin "AB ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz” dedi. Avrupa Parlamentosu ise Çavuşoğlu'nun temasları sürerken aldığı kararda Demirtaş başta olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istemişti.

Erdoğan: Seçim 2023’te, erken seçim söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Erken seçim yaygaraları, oturmamış, ne elde ederiz gayreti içinde olanların hayalleridir" dedi. 

Kılıçdaroğlu: Herkes sandığı bekliyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işsizlik ve yoksulluk sorununa dikkati çekerek, "Bu milletin temelde bir sorunu var. Herkes bekliyor. Neyi bekliyor? Herkes sandığı bekliyor. Sandığı koyun önümüze diyorlar" diye konuştu.

 Akşener: Sayın Soylu bizim klübe hoş geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, annesine hakaret eden bir şahsın serbest bırakılmasına gösterdiği tepki üzerine Akşener, “Sayın Soylu bizim klübe hoş geldi” dedi. 

 MHP'li Binboğa'dan Gelecek Partili Özcan'a tehdit

MHP Elbistan Belediye Meclis Üyesi Hulusi Binboğa, Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan'ı tehdit etti. Binboğa, “Bunun da sırtı kaşınıyor herhalde” dediği paylaşımını daha sonra sildi.

FETÖ şüphelisi 44 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi. HSK Genel Kurulu ise “FETÖ ile iltisak ve irtibatı” olduğu gerekçesiyle  9 hakim ve savcının meslekten çıkarılmasına, 4 hakim ve savcının uzaklaştırılmasına karar verdi.

6 sivil toplum örgütü, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim bir açıklama yaptı: "AKP ve Erdoğan'ın suskunluğu Devlet Bahçeli ve kendisinden geri kalmayan başkan yardımcılarını cesaretlendiriyor."

AKP'den yeni yasa teklifi: Askerliğini yapmayan milletvekilleri dönem sonunda bu görevleri ifa edecekler.

EKONOMİ

Vatandaşların döviz mevduatları 15 Ocak haftasında uzun bir aradan sonra ilk kez geriledi. Merkez Bankası istatistiklerine göre 8 Ocak-15 Ocak haftasında yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatları 514 milyon dolar azalarak 235 milyar 343 milyon dolara indi.

2020 yılının aralık ayında kurulan şirket sayısı, bir önceki aya göre yüzde 2,21 azalarak 8 bin 477'ye geriledi. Kapanan şirket sayısı yüzde 221,46 artışla 3 bin 160 oldu.

Rekabet Kurumu, ilaç şirketleri Roche ve Novartis'e Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlalden ceza kesti. Karara göre Novartis'e 165,5 milyon TL, Roche'a 113 milyon TL idari para cezası verildi.

DÜNYA

Bağdat’ta en az 32 kişinin öldüğü saldırıları IŞİD üstlendi

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir pazarda düzenlenen bombalı saldırıları IŞİD üstlendi. Duyuru, IŞİD'in yayın organı Amaq tarafından yapıldı. Saldırının ardından ölü sayısı 32'ye yükselirken, en az 100 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Borrell: Türkiye ile olumlu hava var, ancak endişemiz sürüyor

 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerinin yeniden başlatılmasından memnuniyet duyduklarını, Kıbrıs’ta da BM çerçevesindeki çözüm müzakerelerinin en kısa zamanda başlamasını umut ettiklerini söyledi. 

Türk federasyonlar Macron'un 'Fransa İslamı' beyannamesini reddetti

Fransa'da Türkiye bağlantılı iki Müslüman kuruluş, Cumhurbaşkanı Macron'un talep ettiği 'Fransa İslamı' beyannamesini imzalamadı. Fransa'da Müslüman federasyonlarının çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi (CFCM), bu tavra 'tek taraflı' olduğu ve 'Fransa'daki Müslüman arasında ayrılık yaratacağı' gerekçesiyle tepki gösterdi.

Hizb-ut Tahrir: Bazı ülkelerde yasaklanan örgütün Türkiye'deki konumu ne? 

Biden'ın Covid-19'la mücadele kararnameleri ne içeriyor?

ABD'nin 46. Başkanı olan Joe Biden, görevdeki ilk gününde, ülkeyi derinden etkileyen Covid salgınıyla mücadeleye güç verecek 10 başkanlık kararnamesini imzaladı. Biden, ilk koronavirüs toplantısında, Covid kaynaklı can kayıplarının gelecek ay 500 bini aşabileceği uyarısında bulundu. 

Biden, Rusya'ya nükleer silah anlaşmasını 5 yıl uzatmayı teklif edecek

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, Trump'ın izlerini silmeye devam ediyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, başkan Joe Biden'ın, Rusya'ya süresi şubatta dolacak olan 'Yeni Stratejik Silahları Azaltma Antlaşması'nı (New START) 5 yıl daha uzatma teklifinde bulunmayı planladığını teyit etti 

Fauci'den Trump eleştirisi: Rahatsız ediciydi

ABD'de salgınla mücadelede en yetkili isim olan ve bazı kesimlerce 'Doktor Amerika' olarak anılan Anthony Fauci, Donald Trump'ın korona virüsüyle ilgili 'bilimsel gerçekliklere dayanmayan ifadelerinin rahatsız edici' olduğunu söyledi. Fauci, 'başkanla çelişme ihtimali olmaksızın bilimsel veriler üzerine konuşabilmenin özgürleştirici bir his' olduğunu aktardı.

Navalni'den 'Putin'in sarayı' videosu

Muhalif Rus siyasetçi Aleksey Navalni ve ekibi tarafından yayımlanan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasa dışı kaynaklarla Karadeniz kıyısında kendisine lüks bir saray yaptırdığını öne süren video, 24 saat içinde 20 milyondan fazla izlendi.

Libya’da seçimler öncesinde anayasa referandumu yapılacak

Google ve Facebook’tan Avustralya’ya gözdağı: Hizmet vermeyi kesebiliriz 

COVİD-19

Covid – 19 nedeniyle dün 149 kişi daha öldü. Hasta sayısı 734, iyileşen sayısı 6 bin 18 olarak açıklandı. Toplam can kaybı 24 bin 789'a yükseldi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine dair ileri araştırma gerektiren bulgular olduğunu söyledi. B
ilim insanı Nick Davies ise yeni mutasyonun ölümcüllük oranının yüzde 50'ye kadar çıkabileceğini belirtti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve insanların günlük yaşamını tamamen değiştiren salgında akıl sağlığını korumak için 10 adım.

 AB, yeni seyahat kısıtlamaları getirmeye hazırlanıyor.

Turizmciler, "Çalışanlarımızı biz aşılayalım" dedi; önerilerini Sağlık Bakanlığı'na sundular.

TEYİT KÖŞESİ

“Baktım sana kızgın değilim, kırgın değilim, dargın değilim. Kısacası artık ben sana hiçbir şey değilim…” Sosyal medyada sıkça paylaşılan ve Hazar Amani’nin koluna dövme yaptırmasıyla gündeme gelen bu dizelerin, Cemal Süreya’ya ait olduğu iddia edildi. Bu dizeler Cemal Süreya’ya değil Mehmet Ercan isimli bir Twitter kullanıcısına ait olduğu anlaşıldı. Ercan bu sözü 2012 yılında Twitter’da paylaşmış.

EVRİM AĞACI

Hücre teorisi nedir? Canlılığın en küçük yapı taşları nasıl keşfedildi?

KISA DALGA'DAN 

 Avukatın adı yok

 Beril Eski, avukatların dünyasına girdi, bir zamanların gözde mesleğindeki değişimi anlattı.


BÜLTEN'İN PODCASTİNİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN


Gündem