Kısa Dalga’nın ortaya çıkardığı ‘ribat’a polis baskını: Ankara’nın ortasında çocuklara IŞİD eğitimi

Kısa Dalga’nın ortaya çıkardığı ‘ribat’a polis baskını: Ankara’nın ortasında çocuklara IŞİD eğitimi
Kısa Dalga’nın haberinin yayınlanmasının ardından bugün sabaha karşı Ankara’da başlatılan IŞİD operasyonunda, aralarında Başpınar Mahallesi’ndeki sözde kitabevinin de olduğu çok sayıda mekâna polis baskını yapıldı ve şüphelilerin derslik olarak kullandıkları yerler mühürlendi. Soruşturma kapsamında haklarında gözaltına alma kararı çıkarılan 20 kişiden 17’si gözaltına alındı.

Hale GÖNÜLTAŞ

Ankara’da, aralarında Kısa Dalga’nın ortaya çıkardığı çocuklara selefi-tekfirci eğitim verilen Başpınar Mahallesi’ndeki kitabevinin de olduğu birçok mekana baskınlar düzenlendi. Baskınlarda bazı apartman dairelerinde de çocuklara IŞİD ideolojisi doğrultusunda eğitim verildiği belirlenirken Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çocukların eğitim alabilmesi için çalışma başlattıkları belirtildi.

Kısa Dalga, Ankara’nın Başpınar Mahallesi’nde dışardan gelenlere “kitabevi” olarak tanıtılan bir mekânın bodrum katında yaşları 6 ila 15-16 arasında değişen onlarca erkek çocuğuna dini eğitim verildiğini ortaya çıkarmıştı. Çocukların büyük bölümünün babalarının Suriye’de IŞİD saflarında çatışmada ölmüş ya da Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda esir tutulan ya da tutuklu militanların çocuklarından oluştuğu belirtilmişti. Sözde kitabevindekilerin de mekana "İslam devletinin sınır karakolu" anlamında "ribat" dedikleri ortaya çıkmıştı.


Kısa Dalga’nın haberinin yayınlanmasının ardından bugün sabaha karşı Ankara’da başlatılan IŞİD operasyonunda, aralarında Başpınar Mahallesi’ndeki sözde kitabevinin de olduğu çok sayıda mekâna polis baskını yapıldı ve şüphelilerin derslik olarak kullandıkları yerler mühürlendi. Soruşturma kapsamında haklarında gözaltına alma kararı çıkarılan 20 kişiden 17’si gözaltına alındı. Baskın yapılan yerlerde yapılan aramalarda dijital materyaller ile bazı yayınlara el konuldu.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin bazılarının IŞİD’e çatışma bölgelerinde bulundukları ve silahlı çatışmalara katıldıktan sonra Türkiye’ye giriş yaptıklarının tespit edildiği belirtildi. Emniyet yetkililerine göre derslik haline getirilen mekanlarda çocuklar radikal Selefi-tekfirci görüşler ile IŞİD ideolojisini içeren eğitime tabii tutuldular.

Baskın yapılan mekanlarda yatakhane olarak kullanılan bölümde kalan çocuklardan yaşı küçük olanların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın denetiminde tutulduğu öğrenildi. Ayrıca Emniyet ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin ortaklaşa bir çalışma yürüterek çocukların eğitime kazandırılması yönünde bir çalışma sürdüreceği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında şüphelilerin topladıkları paraları çatışma bölgelerindeki IŞİD mensuplarına gönderdikleri, mahkeme adı altında örgüt üyelerini yargıladıkları ve “kadı” adını verdikleri kişilerce cezalar verildiği gibi iddiaların da soruşturulduğu belirtildi.
Şüphelilerin örgütlenme faaliyetleri kapsamında toplantılar düzenledikleri de soruşturmada üzerinde durulan iddialardan biri oldu.

Bu arada Adana da çatışma bölgelerinde IŞİD saflarında yer aldıktan sonra yasadışı yollarla Türkiye’ye geldikleri iddia edilen 7 yabancı uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

Özel Haber