Kıyıya vuran balina ve yunuslarda Alzheimer belirtileri keşfedildi

Kıyıya vuran balina ve yunuslarda Alzheimer belirtileri keşfedildi
Edinburg Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi araştırmacıları, kıyıya vuran balina ve yunusları inceledi. Doku analizi yöntemiyle yapılan araştırmada beyinlerde Alzheimer hastası insanlardakine benzer belirtiler tespit etti.

İskoçya kıyılarına vurmuş 22 dişli balinanın beyinleri incelendi. Latince adı Odontoceti olan dişli balinalar bir dizi yunus ve orka (katil balina) türünü içeren iki ana balina grubundan biri. European Journal of Neuroscience adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada incelenen 22 bireyin içinde 5 türden hayvan yer alıyordu: Risso yunusları, uzun yüzgeçli pilot balinalar, beyaz gagalı yunuslar, muturlar ve şişe burunlu yunuslar.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre doku analizi yöntemiyle yapılan araştırmada beyinlerde Alzheimer hastası insanlardakine benzer belirtiler tespit etti.

Araştırmanın başyazarı Dr. Mark Dagleish, "Bu bulgular, mahsur kalmış dişli balinalardaki beyin patolojisinin, klinik Alzheimer hastalığından etkilenen insanların beyinlerine benzer olduğunu ilk kez gösteriyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca yazarlar, bu hayvanların, insan hastalarda görülenlere benzer bilişsel sıkıntılar çekme ihtimalinin ve tam da bu nedenle kıyıya vurmalarının mümkün olduğu görüşünde. Buna göre sürüye liderlik eden hayvanlardan birinin yanlış karar vermesiyle tüm sürü bile kıyıya vurabilir.

Yaşam